Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sundsvall

Mer lokalproducerad mat i förskolan

Publicerat måndag 16 april 2012 kl 15.46
Helen Ström:Vi har slutat med allt friterat
(0:54 min)
Mer lokala råvaror i skolmaten. Det är målet.

Använd lokalt producerade råvaror. Det var buskapet när ett 30- tal kockar från förskolor och äldreboenden i länet samlades för inspirationsdag i Bergsåker idag.

Helen Ström lagar mat på Ankarsviks skola, med mycket lokala råvaror.

 - Det som de tycker bäst om det är Biff Stroganoff som jag kokar på vanligt oxkött

Barn brukar gilla friterad kyckling, vad kan du göra på lokalt producerad kyckling som inte är friterad?

- Vi har tagit bort allt friterat, så jag lagar ju kycklingbitar för sig, currysås för sig och grönsaker för sig, så får de bland och ta det de tycker om, säger Helen Ström. Och kyckling tycker verkligen om.

Men om du serverar vitkålsoppa eller raggmunkar, skriker inte barnen efter snabbmat då?

- Jo, det gör dom. Och de önskar snabbmat när vi har önskeveckor, men vi, både personal och rektor har sagt nej till det.

Blir det inte hemskt mycket dyrare då med det här lokalt  producerade?

- Det blir det absolut inte, säger Helen. Jag lagar ju maten helt själv nu och det blir tvärtom billigare.

Ulf Thonman
ulf.thonman@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".