Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

15-åriga vanerökare behöver hjälp med rökavvänjning

Publicerat onsdag 18 april 2012 kl 16.04
Fanny Larsson: Jag började väl när jag var runt 11 år
(1:32 min)
Elin Vestling, Paulina Salminen och Fanny Larsson var mellan 11 och 13 år gamla när de började röka. Foto Ulla Öhman

Var fjärde flicka och var femte pojke i nian röker.  Det finns fjorton- och femtonåringar som har rökt så länge att de behöver rökavvänjningshjälp för att kunna sluta röka. Vanligt är man börjar andra terminen i sjuan men det finns dom som började ännu tidigare.

26 procent av flickorna och 19 procent av pojkarna i Västernorrland röker är de går i årskurs nio. Detta enligt en undersökning från 2012, gjord av CAN, Centralförbundet för Alkohol- och Narkotikaupplysning.

Som rökare räknas man oavsett om man har svarat att man röker bara ibland eller varje dag.

När eleverna kommit till gymnasiets årskurs två,  då man vanligen är 17 år, så är det 40 procent av flickorna och 30 procent av pojkarna som röker.

Fanny Larsson var bara elva år  och gick i femman när hon började röka. Som trettonåring rökte hon regelbundet och köpte egna cigaretter.

Hennes kompis Elin Vestling gick i sexan och Paulina Salminen i sjuan när de gjorde sin rökdebut. Alla säger de att det blev en vana och att de nu är beroende.
Och någon riktig motivation för att sluta röka har de inte och ingen av de har tänkt gå på den rökavvänjningskurs som nu startat på deras skola; gymnasiet Ådalsskolan i Kramfors.

Anita Viberg är skolsköterska i Kramfors och jobbar bland annat på högstadiet Gudmundråskolan. Hon berättar att många börjar röka i årskurs sju, kanske är andra terminen i sjuan den allra vanligaste för elever som debuterar som rökare. Men hon vet även om ett fåtal elever som rökt i årskurs sex.

Och har man rökt i flera år så är det svårt att sluta. Även 14- och 15-åringar kan behöva rökavvänjningshjälp för att kunna lägga av cigaretterna, säger hon.

När man upptäcker att en elev röker så kontaktar skolan alltid föräldrarna. De flesta blir överraskade men andra vet redan att deras barn eller ungdom röker.

Både utanför gymnasiet Ådalsskolan och högstadiet Gudmundråskolan står det elever och röker när vår reporter går förbi. En del står alldeles utanför portarna, andra har tagit sig en halvmeter utanför gränsen för vad som räknas som skolgård och där det egentligen är förbjudet att röka.

– Vi började röka som 14-åringar och vi är beroende av cigaretterna nu, säger två tjejer i årskurs nio. De säger att vuxna, särskilt föräldrarna har tjatat mycket på dem om deras rökning.

– Men det är dubbelmoral, säger den ena tjejen, för föräldrarna röker ju också!

Båda säger att de vill sluta röka men inte riktigt än. Till sommaren säger den ena, men erkänner i nästa andetag att det sa hon förra våren också.

I Efter tre i morgon torsdag handlar det mer om hur eleverna själva tror att man kunde ha hindrat dem från att börja röka.

Några fakta ur undersökningen:

Sundsvall: 13 procent av pojkarna och 24 procent av flickorna röker varje dag eller bara då och då. 50 procent har aldrig rökt. 13 procent av flickorna säger att de röker varje dag eller nsätan varje dag.

Örnsköldsvik:  23 procent av pojkarna och 28 procent av flickorna röker. 10-12 procent gör det varje dag eller nästan varje dag.

Härnösand: 19 procent av pojkarna och 18 procent av flickorna röker. Igen flicka har svarat att hon röker varje dag. Andelen rökande flickor är den lägsta i länet.

Timrå: 17 procent av pojkarna och 20 procent av flickorna röker. 45 procent har aldrig prövat.

Sollefteå: 23 procent av pojkarna och 35 procent av flickorna röker. Därmed har Sollefteå den högsta andelen rökare bland flickor i nian och den näst högsta bland pojkarna tillsammans med Örnsköldsvik. Däremot är anttalet dagligrökare färre.

Kramfors: 32 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna röker. Det är den överlägset högsta siffran bland pojkar i Västernorrland. Bland pojkarna säger dessutom 13 procent att de röker varje dag, vilket är den högsta andelen dagligrökare i hela länet totalt.

Från Ånge har vi inte fått tag i några resultat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".