Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sundsvall

"Han var min vän"

Publicerat onsdag 18 april 2012 kl 16.03
Rapporterar Christer Suneson
(1:19 min)
Här i bostaden hittades mannen död. Foto: Matilda Jansson

Den misstänkte 19-åringen har erkänt att han dödat den 84-åriga mannen och därför ska tingsrätten nu ta ställning till om mannen ska dömas för mord som åklagaren menar, eller dråp som försvarsadvokaten hävdar.

Försvarsadvokaten Johan Sterner menar att 19-åringen utsatts för sexuell utpressning som gjort honom pressad. Han hamnade i affekt, blev aggressiv och till slut dödade han mannen med kniv.

19-åringen berättade att han kände sig kränkt och att 84-åringen hotade hans heder. Att mannen skulle berätta för 19-åringens vänner att de i alla fall hade ett sexuellt förhållande – utlöste att han hämtade en kniv i köket och högg 84-åringen liggandes i sängen.

Efter han dött kysste 19-åringen den äldre mannen på pannan och sa att han var besviken. Efteråt berättade han att han satte sig i lägenheten och grät och grät.

I rättegången idag visade åklagaren Catharina Kjellson upp 19-åringens mobiltelefons rörelse i Sundsvall tiden kring mordet.

Timmarna före mordet visar den tekniska undersökningen att 19-åringens mobil ständigt var i mordoffrets stadsdel. Efter mordet rörde sig också hans telefon till Bergsåker, där 84-åringens väska med innehåll senare hittades. Och telefonen rörde sig även ner mot Selångersån där nycklar och andra ägodelar hittades av polisens dykare. Ägodelar som 19-åringen erkänt att han slängt i ån.

Åklagaren visade också upp en film från mordoffrets lägenhet efter mordet. Hela lägenheten visades upp, sängen där mannen mördades, blodspår på golven, släpspår där 19-åringen hade dragit 84-åringen efter att han dött. Även bilder från badrummet visades upp där offret täckts med tyger och sköljts men vatten.

Andra tekniska bevis mot 19-åringen är skoavtryck, från vad som liknar 19-åringens skor, i blodspåren på flera ställen i lägenheten.

Efter mordet hade 19-åringen försökt städa undan spåren i lägenheten och han hade också planterat spår för att leda misstankar till andra. Bland annat hade han skrivit meddelanden på köksluckorna samt lämnat spår i datorn som skulle leda till andra.

Åklagaren läste också upp ett anonymt brev som skickats till polisen. Där skrev några anonyma vänner till 19-åringen att det var synd om honom, att han tvingats till sex med 84-åringen och att polisen borde lägga ner åtalet mot sin kompis.

Det brevet användes också av försvaret för att försöka få tingsrätten att förstå det tryck 19-åringen levt under. Att han levt under sexuell utpressning. Utpressning som utförts av 84-åringen, menade advokaten Johan Sterner.

19-åringen kom till Sverige för sju år sedan från Afghanistan och började jobba extra i 84-åringens bokhandel i Sundsvall. Kontakten med 84-åringen blev en viktig kontakt till det svenska samhället och deras vänskap betydde mer för 19-åringen när han kom till Sverige än hans egna föräldrar berättar han.
– Han var också en mycket ensam gammal man som jag tyckte synd om, sa 19-åringen.

Den senaste tiden innan mordet förändrades 84-åringen.
– Han blev dominant och försökt ge mig order. Jag tyckte synd om honom och hade dåligt samvete för att han var ensam så jag gick med på att hälsa på honom. Men jag gick även till honom för mig själv, jag brukade ibland få råd med mina vardagsproblem, berättade 19-åringen.

Mordkvällen den 20 november gick han hem till 84-åringen och mannen hade klätt sig i fina kläder.
– Den kvällen var han sig inte lik. Han var vulgär, sa fula ord och gjorde snart närmanden mot mig sa han. Han ville ha sex annars hotade han att berätta för alla mina kompisar och min familj. Jag kände att ilskan växte i mig, men jag hade ingen tanke på att döda honom. Men jag tordes inte gå därifrån för då skulle han ringa mina vänner, berättade 19-åringen.

Enligt 19-åringen sa 84-åringen till honom att gå in till sängen och lägga sig där.
– Jag kände mig tvungen att göra det. Jag tog av mig tröjan och lade mig. Gjorde jag inte det var rädd att han skulle smutsa ner mitt namn. Jag visste inte vad jag skulle göra, jag var mitt i ingenstans. En kalabalik med känslor och tankar. Att han kunde kräva det här efter alla år vi känt varandra, berättade 19-åringen.

84-åringen kom in till sovrummet utan kläder på sig berättar 19-åringen.
– Han började att tafsa på mig. Sen vill han att jag skulle ta på honom. Stod inte ut för det kändes så kränkande, det gick inte att stå ut med. Jag sa att jag skulle gå på toaletten, tittade i spegeln och tänkte på mitt liv, min stolthet och värdighet. På väg tillbaka såg jag en brödkniv på diskbänken, jag tog den och gick in i sovrummet. Han låg vänd mot väggen. Sen högg jag honom, han skrek, jag höll för hans mun.

När han dog pussade jag honom på pannan och sa att jag var besviken. Efteråt satte jag mig och grät och grät och grät, berättade 19-åringen.
– Efter att jag dödat honom gick jag och duschade, När jag kom ut ur lägenheten tänkte jag gå till polisen. Jag stod mitt emot polishuset men tänkte att det som hänt inte var mitt fel. Att han inte skulle få förstöra mitt liv, jag visste också att min familj behövde mig.

Jag vet nu att det inte var rätt, jag är inte stolt och skäms för det jag har gjort. Han var min vän men först nu kan jag förstå hans konstiga blickar och varför han var så snäll som han var, berättade 19 under rättegången i tingsrätten i Sundsvall. 

Dom väntas om ett par veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".