Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sundsvall

Gifter stort problem vid fabriksbrand

Publicerat torsdag 19 april 2012 kl 15.22
Närboende: ”Det bästa vore att sanera hela området”
(1:46 min)
1 av 9
Foto: Christer Suneson
2 av 9
Foto: Christer Suneson
3 av 9
Eldsflammorna slukar det som fanns kvar av fabriken. Foto: Christer Suneson
4 av 9
Räddningstjänsten använde gripklor i släckningsarbetet. Foto: Christer Suneson
5 av 9
Räddningstjänsten arbetar med släckning vid den nedlagda Nyhamnsfabriken söder om Sundsvall. Foto: Christer Suneson
6 av 9
Foto: Christer Suneson
7 av 9
Räddningstjänsten försöker kontrollera elden. Foto: Christer Suneson
8 av 9
Foto: Christer Suneson
9 av 9
Fabriken blev helt utbränd. Foto: Christer Suneson

Vid branden i Nyhamns gamla fabriksområde söder om Sundsvall i går kväll spreds giftig rök och allmänheten varnades via Sveriges Radio. Området är bara ett av nästan 3000 gamla industriområden i Västernorrland som innehåller mycket gifter sedan produktionen lades ner.

På brandområdet i fabriken i Nyhamn jobbade Räddningstjänsten idag med att lyfta bort brandrester med en kranbil. Det brann fortfarande i byggnaden men begränsat. De två brandmän som var kvar på platsen jobbade med eftersläckningsarbete.

– Vi håller på att plocka isär den här byggnaden så den kan brinna upp lite snabbare, säger brandman Bertil Jonsson. Så att det inte är någon som ska komma till skada här senare, säger han.

Räddningstjänsten i Medelpad ser det som ett problem att ingen egentligen vet vilka gifter som finns på på fabriksområdet och om det kan spridas vid en brand.

– Det kan finnas vad som helst i byggnaderna här, säger Håkan Samuelsson vid Räddningstjänsten. Från gasflaskor, kemikaler och plaster så det gäller att vara förberedd på det mesta, säger Samuelsson.

– Vid sådana här bränder ställer vi oss alltid mot vindriktningen så vi inte får i oss en massa giftiga ämnen, berättar Bertil Jonsson.

Fabriksområdet i Nyhamn är helt öppet så folk kan gå in och ut i området som de vill. Och stället är populärt tillhåll för ungdomar, säger Håkan Samuelsson på Räddningstjänsten.

– Jag personligen har varit och släckt här vid minst tre tillfällen. Eftersom det inte finns någon el här tror jag att alla bränderna varit anlagda på något sätt, säger Håkan Samuelsson

För de som bor i närheten av fabriksområdet i Nyhamn kan det också bli farligt vid en brand.

– Om vi får en kraftigt brand och röken ligger på bostadsområdena är det inte hälsosamt, säger Håkan Samuelsson vid Räddningstjänsten Medelpad.

Cecilia Renmark och Stig Nordin bor bara ett stenkast från det gamla förorenade fabriksområdet i Nyhamn, söder om Sundsvall. De har båda märkt att det ofta befinner sig ungdomar inne på fabriksområdet och att det brunnit flera gånger tidigare. Vid branden igår drev den giftiga röken ut mot vattnet men båda är oroliga inför nästa brand.

– Man vet ju inte alls vad som finns därnere, säger Stig Nordin.

– Det bästa vore att sanera hela området, att jämna det med marken säger Cecilia Renmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".