Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Örnsköldsvik

Flaggar för nedläggning av skolor

Publicerat fredag 20 april 2012 kl 15.00
Astrid Täfvander: "Det är svårt att leva upp till kraven"
(1:14 min)
Enligt Astrid Täfvander, förvaltningschef bildningsförvaltningen i Örnsköldsvik, är det aktuellt att se över skolorna i kommunen. Foto: Anna Ahlström

Även om det inte krävs några stora besparingar inom Örnsköldsvik kommun, måste man se över sin skolverksamhet. Det konstaterar tjänstemännen i kommunen när de idag överlämnade ett budgetunderlag till politikerna.

I budgetunderlaget utgår tjänstemännen från ett besparingsbehov på 2,5 procent, men även om det inte kommer att behövas så föreslår tjänstemän på bildningsförvaltningen att tre skolor läggs ner.

- Det är kopplat till kvalitetskraven i skolan. Om vi till exempel tittar på skolan i Trehörningsjö som har 23 elever måste eleverna ha lärare som är behöriga i alla ämnen som eleverna läser. Det blir svårt på en liten skola, säger Astrid Täfvander, förvaltningschef.

I och med nya skollagen som trädde i kraft i juli förra året ställs det också högre krav på lärarnas behörighet, de måste ha utbildning i det ämne de undervisar. Enligt ledningsgruppen vid bildningsförvaltningen är det svårt för de minsta skolorna att leva upp till kraven.

Enligt förslag från förvaltningen bör skolorna i Trehörningsjö, Skorped och Hemling läggas ner. Eleverna i Skorped föreslås flytta till Bredbyskolan. Enligt förslaget flyttas eleverna från Trehörningsjö och Hemling till Björnaskolan.

I juni ska kommunfullmäktige besluta om budgeten 2013. Inför det har tjänstemännen kommit med förslag på vilka verksamheter man skulle kunna spara på om det skulle visa sig att budgeten ska minskas med 2,5 procent. I dagsläget kan man inte säga om det kommer att bli besparingskrav.

Enligt tjänstemännen i Örnsköldsviks kommun kommer närmare 15 tjänster att försvinna från skolorna om kommunen skulle behöva spara 2,5 procent. I samband med det förslaget tog tjänstemännen upp förslaget att lägga ner tre skolor.

Politikerna har sedan tidigare gått ut med att de inte kommer att lägga ner skolor den pågående mandatperioden:.

-  Förslagen ligger kanske två år framöver, säger Astrid Täfvander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".