Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

Glädje över förbättrat företagsklimat

Publicerat måndag 23 april 2012 kl 13.29
Alberto Volkers, restaurangägare: ”Jag tycker inte att det någon skillnad”
(5:16 min)
Malin Sjölander på Svenskt näringsliv presenterar organisationens rankning av företagsklimatet 2012. Foto: Mikael Andersson

Företagsklimatet i länet blir allt bättre, enligt årets rankning av företagsklimatet i alla svenska kommuner, som presenterades av intresseorganisationen Svenskt Näringsliv idag. Samtidigt möter undersökningen kritik, bland annat från Sollefteå som hamnade på listans jumboplats.

Fyra av länets kommuner får ett förbättrat omdöme, det är Timrå, Ånge, Härnösand och Sundsvall, som fick applåder när resultatet presenterades på Stadshuset i Sundsvall.

Det är egentligen Timrå som toppar rankningen i länet, på 84:e plats bland alla Sveriges kommuner, men Sundsvall är den kommun som ökat flest placeringar, från plats 194 till 118, och det är moderata kommunalrådet Magnus Sjödin förståss mycket nöjd med.

– Det är skönt att få ett kvitto på att det hårda arbete som vi lägger ner när det gäller företagsklimat har fått ett resultat, säger han.

Rankningen bygger på en enkät till 200 företag i alla kommuner i länet utom Örnsköldsvik och Sundsvall, där har 400 företag fått frågorna.

Bara drygt hälften av företagen har svarat på frågorna, men det räcker för att få en rättvis bild av företagsklimatet i kommunerna, enligt Malin Sjölander på Svenskt Näringsliv.

– Det är klart att vi gärna vill ha en högre svarsfrekvens men det är en bra godtagbar svarsfrekvens för en sån här undersökning. Det är en stor undersökning och det anses vara en bra svarsfrekvens.

Sollefteå hamnar sist på listan, alltså  om man ska tro rankningen, och kommunen har hamnat lågt på listan i de senaste undersökningarna.

Nytillträdde näringslivschefen Tomas Falkensson fick inga applåder när det resultatet presenterades, men han har hunnit besöka flera företag i kommunen, och fått en lite annan bild av företagsklimatet.

– Den känslan är oerhört positivt. Det känns som att det är nått som gror i luften.

Men vad tycker du om att den känslan inte verkar återspegla sig i den här undersökningen?

– Ja det är det man måste ta reda på. Det gäller att ta reda på vad som vi ska ändra på. Samtidigt är ju det här en undersökning bland några till, säger han.

Sollefteå kommun har också deltagit i en annan undersökning som gjorts av Företagarna och Upplysningscentralen, UC. I den undersökningen fick kommunen bra resultat och hamnade på plats 15 av landets 290 kommuner.

Västernorrlands kommuners placering

Kommunens placering av landets 290 kommuner (inom parentes: föränding i antal placeringar från 2011)

  1. Timrå, 84 (+29)
  2. Sundsvall, 118 (+76)
  3. Örnsköldsvik, 155 (-1)
  4. Ånge 237, (+34)
  5. Härnösand 270, (+10)
  6. Kramfors 272, (-3)
  7. Sollefteå 290 (-3)

Källa: Svenskt Näringslivs rankning av företagsklimatet 2012

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".