Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland.

Landstingets sparpaket misslyckades

Publicerat onsdag 25 april 2012 kl 05.00
Ewa Söderberg: "Det är skamligt och erhört ledsamt"
(1:29 min)
1 av 2
Länssjukhuset Sundsvall/Härnösand. Foto: Ingrid Engstedt Edfast
2 av 2
Ewa Söderberg. Foto: Håkan Nordlöf

Landstingets omställningsarbete pga neddragningarna har tärt hårt på personalen på sjukhusen men politiskt har sparpaketet blivit ett misslyckande. Totalt har sjukhusen bara dragit ner med drygt tio procent av det politikerna beslutade om från början.

Nästan samtliga partier i landstingsfullmäktige stod bakom beslutet 2008 om att dra ner på de tre sjukhusen i Västernorrland med totalt 361 miljoner fram till och med 2011. Summan kom man fram till efter att jämföra landstinget i Västernorrland med de andra så kallade skogslänen.

Senare mildrades sparkraven kraftigt och mer än halverades till 146 miljoner. Men det hjälpte inte.

Av kostymen bidde bara en tumme eller ska man säga tvärtom? Iallafall visar landstingets bokslut för 2011 att kostnadsminskningarna i jämförelse med 2008 för den specialiserade somatiska vården (sjukhusvården) har uppgått till 78 miljoner kronor.

Alltså har man bara lyckats spara ungeäfr hälften av de senast beslutade sparbetingen. Eller, ännu värre, bara en femtedel av det politikerna först beslutade om.

Problemen finns främst på Sundsvalls sjukhus. Både Örnsköldsvik och Sollefteå har lyckats relativt väl att uppnå sina sparbeting men på länssjukhuset i Sundsvall har det gått sämre.

Från början skulle Länssjukhuset Sundsvall-Härnösand dra ner på sin kostym med 235 miljoner kronor. Efter tilldelade extramedel och beslut om att inte genomföra alla tidigare beslutade kostnadsreduceringar så var sparbetinget på 71 miljoner.  Men enligt bokslutet för 2011 så har man bara lyckats dra ner med 28 miljoner vilket innebär att 43 miljoner återstår. Jämfört med ursprungsbeslutet från 2008 har Länssjukuset bara klarat av att spara drygt en tiondel.

– Det är skamligt. Jag är förbannad och oerhört besviken på resultatet, säger Ewa Söderberg (S), före detta landstingsråd som stod vid rodret när beslutet fattades. Hon vill inte interjuas på band men säger att det är tragiskt att inte beslutet har genomförts.

– Var det nått jag var stolt över från min tid som landstingsråd så var det att vi lyckades ena oss i den här frågan. Nästa alla partier var med på beslutet och även tjänstemännen var eniga om att det här måste genomföras. Sedan ser man ändå inte till att det genomförs. Det är oerhört ledsamt och det är dåligt skött, framför allt på Sundsvalls sjukhus, säger Ewa Söderberg.

Idag sammanträder landstingsfullmäktige med bland annat de här siffrorna från 2011 års bokslut på dagordningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".