Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i ett batterilager med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledare uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.
(Publicerat idag kl 12.55)
Sundsvall

Mobbning nonchalerades

Publicerat onsdag 25 april 2012 kl 07.15
Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

En grundskoleelev mobbades i flera år. Men trots att flickan tvingats uppsöka sjukhus, har flera dokumenterade skador, och mått så dåligt att hon varit sjukskriven i över en månad, uppfattade inte skolpersonalen händelserna som kränkande.

Vid upprepade tillfällen har skolpersonalen fått kännedom om att flickan upplevt sig utsatt och borde därför ha gjort en anmälan till rektorn skriver Skolinspektionen i ärendets anmälningsbeslut.

Nu riktar Skolinspektionen kraftig kritik mot Sundsvalls kommun och skolans rektor för att ha brustit i sina skyldigheter att utreda, åtgärda samt anmäla uppgifter om kränkande behandling.

Det är anmärkningsvärt att det dröjde ända till februari i år innan skolans nolltoleransgrupp kopplades in, skriver Skolinspektionen.

Skolan har fullständigt nonchalerat att vårt barn upplever sig kränkt skriver flickans föräldrar i sin anmälan till Skolinspektionen. Föräldrarna skriver att de vid flera tillfällen tog upp situationen med klassföreståndaren – men att läraren bortförklarade det med att flickan överreagerade.

Skolans och föräldrarnas bilder går isär. Enligt skolan har man utrett händelserna genom samtal med eleverna, men kommit fram till att flickan inte har utsatts för kränkande behandling.

Skolinspektionen kräver nu att Sundsvalls kommun ska vidta åtgärder för att motverka kränkande behandling och säkerställa att elevers rätt till utbildning tillgodoses.

Flickan, som har mått mycket dåligt av att ingen i skolan har tagit hennes uppgifter om kränkning på allvar, går i dag i en annan skola och mår mycket bättre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".