Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sundsvall

Få ljustaelever vill till Alnö

Uppdaterat onsdag 25 april 2012 kl 15.50
Publicerat onsdag 25 april 2012 kl 13.58
Sebastian Hedin: ”Nästan alla kommer söka sig till Haga eller friskolor”
(1:31 min)
Sebastian Hedin, elevskyddsombud Ljustadalens skola, Sundsvall. Foto: Mikael Andersson

Idag beslutade Barn- och utbildningsnämnden i Sundsvall att lägga ner högstadiet på Ljustadalens skola. Beslutet innebär att högstadiet stängs redan till hösten och enligt planen flyttas eleverna till Alnö.

Men de flesta kommer att välja andra skolor istället, det tror Sebastian Hedin som går i åttonde klass och som är elevskyddsombud.

– Ingen vill söka sig ut till Vibacke, det är bara några få som tänker söka sig dit. Alla kommer att söka sig till Hagaskolan, eller till andra friskolor, säger Sebastian Hedin.

Problemet är att för få elever går på Ljustadalens högstadium, enligt kommunens utredning om skollokaler.I åttan är det bara två paralleleklasser med drygt tio elever i varje klass.

Det blir för dyrt, helt enkelt, och därför finns nu förslaget om att lägga ner högstadiet och flytta eleverna till Vibackeskolan på Alnö

Den skolan är redan för trång, och i förslaget ingår också att bygga ut Vibacke med drygt 3000 kvadratmeter. Sebastian Hedin tycker att elever därifrån kunde bussas till Ljustadalen istället, där det finns utrymme.

– Vår skola som är större än Vibacke, varför kan inte dom komma hit istället och fylla ut våra lokaler.

Man skulle kunna flytta några klasser därifrån hit menar du?

– Ja, vi har större lokaler och mindre klasser, så här finns det utrymme, säger Sebastian Hedin.

Så sent som igår gjorde Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ett utspel om att ha kvar högstadiet på Ljustadalens skola. Partierna vill ha ett skolområde i Ljustadalen och där är högstadiet en viktig del.

– Ja, jag håller nog på dom ja, att det är mycket bättre om vi låter vårt högstadium vara kvar.

Det handlar ju om att kommunen betalar för lokaler idag, som står tomma, och att man vill ta dom pengarna och istället satsa på eleverna. Är inte det ett vettigt argument då?

– Rent logiskt är det bättre om vi flyttar ut på Vibacke, men personligen och om jag talar för mina klasskamrater så tycker ingen att det är ett bra förslag, säger Sebastian Hedin.

Mer om skolutredningen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".