Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

Låg sysselsättning drabbar kommuners ekonomi

Publicerat fredag 27 april 2012 kl 05.24
Elvy Söderström: ”Kan påverka kommunen på sikt”
(1:41 min)
Unga personer som besöker en arbetsförmedling. Foto: Anders Wejrot/SCANPIX

Hög arbetslöshet under längre tid slår mot kommunernas ekonomi på lång sikt. Västernorrland tillhör det län som har bland den högsta arbetslösheten i landet, nästan en av tio länsbor är utan jobb. Flera av länets kommuner har drabbats av större uppsägningar eller varsel senaste tiden.

På sikt kan den höga arbetslösheten påverka kommunernas ekonomi.

– Om arbetslösheten leder till att människor blir beroende av försörjningsstöd påverkar det kommunen, säger Elvy Söderström (S), kommunalråd i Örnsköldsvik.

Sedan årsskiftet har postterminalen i Ånge lagts ner, där berördes 80 anställda. I Sollefteå försvinner 20 arbetstillfällen när företaget ÅF lägger ner och i veckan varslades 180 anställda i Örnsköldsvik. En lägre sysselsättning i kommunerna innebär också minskade skatteintäkter. Men Sveriges inkomstutjämningssystem gör att minskad sysselsättning inte slår direkt mot kommuneras ekonomi. Väljer människor däremot att flytta på grund av att det är svårt att få jobb så tappar kommunerna skatteintäkter.

– Om människor blir arbetslösa och blir erbjudna jobb på annat håll kan det innebära att vi blir färre, säger Elvy Söderström.

På kort sikt påverkas kommunernas skatteintäkter främst av hur det går för hela Sverige ekonomiskt. Enligt en rapport som Sveriges Kommuner och Landsting presenterade igår ser man en ljusning i ekonomin.

– Sysselsättning är oförändrade och det innebär att löneinkomsterna växer och skatteintäkterna växer också, säger Mats Kinnwall, chefsekonom på SKL.

Den förväntad ljusningen för Sveriges ekonomi ger effekt i kommunernas skatteintäkter kommande år. Men det är ändå viktigt att kommunerna fortsätter att jobba för en ökad sysselsättning. Annars finns det risk att de drabbas hårt på lång sikt.

– Om kommunerna har problem av utflyttningskaraktär, som gör att det kan vara svårt för bostadsbolag att få intäkter och som kan innebära att fastighetspriser faller, får det effekter på kommuners ekonomi, men det är en långsiktig effekt, säger Mats Kinnwall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".