Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sundsvall

"Ikea skövlar urskog"

Publicerat fredag 27 april 2012 kl 10.54
Linda Ellegaard Nordström: ”De hugger urskog i Ryssland”
(4:07 min)
Skilda meningar om Ikeas skogsavverkning i Karelen. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Möbelföretaget Ikea kritiseras hårt för sin skogsavverkning i Karelen. Ikea själva säger att de tar miljöansvar för sina träprodukter. Men föreningarna Skydda skogen och Fältbiologerna menar att det inte stämmer, att Ikea skövlar viktig urskog i ryska Karelen. Därför genomför föreningarna en aktion på Ikeas varuhus i Sundsvall för att protestera mot och uppmärksamma detta.

– Vi gör det här för att uppmärksamma allmänheten och i synnerhet Ikeas kunder om att de ljuger om att de hugger urskogar i Ryssland. De gömmer sig bakom en miljöcertifiering som är helt handlös, säger Lina Ellegaard Nordström från Näsåker som är styrelseledamot i Skydda Skogen.

 Miljöcertifieringen heter FSC, Forest Stewardship Council, och är en internationell miljömärkning.

 På vilket sätt gömmer Ikea sig bakom märkningen?
– De hänvisar till att eftersom deras certifierare, de som granskar dem, har godkänt de här avverkningarna så skulle det vara okej, och det belyser själva problemet med FSC och det har fått stor kritik av miljörörelsen eftersom det är skogsbolagen själva som ger uppdraget och belönar dem som ska granska dem. Det är ett korrupt system som bäddar för att det bara är de som ger sin uppdragsgivare godkänt som får uppdraget nästa år, säger Linda Ellegaard Nordström.

– Vi tycker att det aldrig är okej att hugga urskog, även om man har en certifiering.

Linda Ellegaard Nordström har själv varit på plats i Karelen och sett hur Ikeas dotterbolag Swedwood avverkar urskog och andra skogar med höga naturvärden.

– Det är en försvinnande liten del naturskogar som finns kvar i vår del av världen och de är lika betydelsefulla som regnskogarna är. Människan skulle inte klara sig utan fungerande ekosystem, säger hon.

Ikea själva menar att de inte skövlar skog utan att de har ett långtgående skogsarbete.

– Den skog vi hämtar är från ett hållbart skogsbruk, säger Sara Carlsson, pressansvarig på Ikea.

– Den skog som finns i Karelen har avverkats under en lång tid, det finns gott om märken i skogen att den har avverkats historiskt. Sen finns det stora skogar som har höga skyddsvärden och det är därför vi har samarbetat med myndigheten för att få sätta av 17 procent av skogen, det har vi rätt till.

Är det så att ni avverkar urskog?
– Den definitionen ser olika ut på olika platser, den skog som vi har arrende på i Karelen har brukats historiskt. Vi brukar den på ett väldigt hållbart sätt och tar hänsyn till de naturvärden som finns där, säger Sara Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".