Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sundsvall

Knarkhärvans huvudmisstänkte nekar

Uppdaterat fredag 27 april 2012 kl 16.14
Publicerat fredag 27 april 2012 kl 09.30

I dag inleddes förhören med de fem huvudmännen i den stora knarkrättegången som pågår i Sundsvall. Den 40-åring som misstänks ha lett verksamheten nekar till brott.

40-åringen berättade i tingsrätten i dag att han inte haft några narkotikaffärer ihop med de övriga männen och att de samtal som polisens avlyssnat handlade om försäljning av alkohol och inte narkotika.

När det gäller knarket som hittades i hans bil menade han att det var en hemlig uppdragsgivare i Tyskland som satt in paketen med knark i bilen. 40-åringen skulle få 6000 euro för att frakta paketen och att han inte visste vad paketet innehöll.

– Han har kört en transport där det fanns en risk att det fanns farligt gods så att säga. Men han har inte vetat om vad som var i paketen, säger advokat Bo Pagréus.

Varför vill han inte berätta vem uppdragsgivaren är?
– I de här kretsarna vill man inte berätta mer än vad man behöver. Min klient är rädd för sin egen och sina barns säkerhet, säger Bo Pagréus.

Men åklagaren har telefonavlyssning och bilder som ska bevisa att 40-åringen varit i Holland på knarkinköpsresor. Vid gripandet i december hade 40-åringen en lapp med en summa som överensstämmer med inköpspriset på det knark som hittades i bilen. Det förklarade han med att det kunde vara hans barn som hade övat på en matteläxa.

Åklagaren pressade också 40-åringen för att han ändrat sin berättelse flera gånger. Det förklarade han med att han har det svårt att minnas.

– Var och en har ju rätt att rätta sina uppgifter i förhör, säger Bo Pagréus.

Hur ser du på åklagarens bild som målas upp av din klient?
– Det är som det brukar vara. Åklagarna har alltid sin uppfattning och klienterna sin. I slutändan är det domstolen som ska avgöra, säger Bo Pagréus advokat i Sundsvall.

I december 2011 stoppades 40-åringen och en annan av de misstänkta i en bil strax söder om Sundsvall. I bilen hittades narkotika värt 3,3 miljoner kronor på gatan.

40-åringen förnekade helt att han varit i Holland. Att åklagaren bevisat att hans telefon befunnit sig i Holland förklarade han med att han lånat ut telefonen till sin uppdragsgivare

När det gäller uppspelningen av telefonsamtal där 40-åringen pratar om olika knarkaffärer menade han att polisen och åklagaren missuppfattat. Att samtalen handlade om alkohol och inte knark.

Han beskrev sig också själv som en renlevnadsmänniska som varken använder alkohol eller droger. Han försörjde sig genom att köra svarttaxi på helgerna och att sälja begagnade bilar och import av alkohol.

I förhöret med en av de andra huvudmännen, en 25-årig man, tog han tillbaka allt han medgett i de tidigare förhören. Han hade då sagt att han sålt 3-4 kilo hasch. Nu berättade han att det endast var runt 250 gram som han gett bort till andra.

Om telefonavlyssningen, där han pratat om kvalité på narkotika, menade han nu att han inte minns.

25-åringen förnekade också helt att det förekommit knarkaffärer tillsammans med de andra fyra huvudåtalade männen.

Mer om narkotikahärvan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".