Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

"För höga ljudnivåer"

Uppdaterat måndag 30 april 2012 kl 14.23
Publicerat måndag 30 april 2012 kl 13.34
Foto: Lars Pehrson/Scanpix.

Det kan bli sänkta ljudnivåer på konserter. Socialstyrelsen överväger att sänka gränsen hur starkt musik får spelas eftersom djurförsök visat att skador på öronen kan uppstå vid de gränsvärden som finns idag.

Håkan Esbjörnsson är ljudtekniker i Sundsvall som jobbar med rockbandet Takida. Han anser att det stora problemet är att dagens ljudnivåer ibland inte respekteras.

Förslaget som Socialstyrelsen ska ta ställning till är om ljudnivåerna på konserter, biografer och diskotek ska sänkas från nuvarande 100 decibel till 97. När det är barn i publiken föreslår utredararen en sänkning ner till 94 db.

På de stora musikscenerna är egentligen problemet minst med för höga ljudnivåer. Men på en festival finns det också öltält med coverband och tivoliområden som låter mycket. Och det är där ljudnivåerna ibland blir för starka.

– Ja det kan jag tycka. Framför allt det akustiska problemen i ett öltält gör att det kan bli väldigt bullrigt och högt ljud, säger Håkan Esbjörnsson.

Professor Stig Arlinger, expert på hörselskaderisker, fick i uppdrag av Socialstyrelsen att granska riskerna med höga ljudnivåer och han menar att ljudnivån måste sänkas.

– Det finns några skrämmande djurförsök, där man exponerat försöksdjur för ljudnivåer som är ungefär jämförbara med vad som uppstår på en typisk popkonsert. När man gått in och tittat i innerörat och då sett att trots att hörseltrösklarna varit normala igen, så har en kvarstående skada i snäckan funnits kvar, säger Stig Arlinger till Ekot.

Enligt professor Stig Arlinger, som tagit del av i stort sett all ny forskning inom området, är risken påtaglig för att festivalbesökare skadar sin hörsel även om dagens krav på hur högt ljudet får vara följs. I dag gäller 100 decibel för vuxna och 97 decibel om barn under 13 år finns i publiken.

– Det är alldeles för lätt att rycka på axlarna och säga: okej, det susar i öronen och jag hade lock, men två dagar senare märkte jag ingenting - alltså hände ingenting, säger Stig Arlinger.

När det gäller sommarens festivaler i Västernorrland tycker vare sig Gatufesten i Sundsvall, Urkult i Näsåker, Stadsfesten i Kramfors eller Skulefestivalen att gränsvärdena behöver sänkas ytterligare. Ingen av festivalerna har haft besökare som uppvisat några hörselskador efter någon konsert.

Erik Nordlander som är ljudansvarig för festivalerna i Ångermanland tycker dock att riktlinjerna för ljudnivåerna borde vara striktare och inte bara rekomendationer som det är idag.

– Man mäter nu på ett medelvärde under hela konserten. Vissa låtar kan bli mycket starkare och jag tycker att det borde finnas ett tak hur högt man får spela, säger Erik Nordlander.

Men det handlar också om att besökarna måste få en bra musikupplevelse, att musiken ibland både måste höras och kännas, menar Håkan Esbjörnsson.

– Man vill ha ett ljudtryck, framförallt när man jobbar med rockmusik. Det kräver ju också fansen som står längst fram att musiken ska kännas i hela kroppen, säger Håkan Esbjörnsson.

Socialstyrelsen ska nu, utifrån rapporten, ta ställning till om dagens nivåer behöver sänkas.

– Vi håller på att se över vad en sänkning kan få för effekter för både branschen och publiken. Innan vi vet det kommer vi inte att fatta beslut i frågan, säger Rebecka Thulesson på Socialstyrelsen till Ekot.

Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".