Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

Pengarna räcker inte till äldreomsorgen

Publicerat tisdag 8 maj 2012 kl 05.06
Helge Persson: ”Det är bättre att bo här”
(1:54 min)
1 av 2
I Sollefteå ser förvaltningen nu över vilka konsekvenserna skulle bli om man bland annatn lägger ner äldreboendet Vallänge i Undrom, drygt två mil utanför Sollefteå. Foto: Anna Ahlström
2 av 2
Helge Persson bor i Undrom och skulle han behöva flytta till ett äldreboende vill han bo kvar på orten. Foto: Anna Ahlström

Sex av länets sju kommuner hade svårt att få budgeten för äldreomsorgen att gå ihop förra året. Vården för de äldre kostade mer än man räknat med. I Sollefteå tittar man nu på vilka konsekvenserna skulle bli om man lägger ner de mindre äldreboendena i kommunen, Vallänge i Undrom och korttidsboendet Aspen i Sollefteå.

Helge Persson bor i Undrom och om han någon gång skulle behöva flytta till ett äldreboende så vill han bo på Vallänge.

-  Det är bättre att bo här än att behöva flytta till Sollefteå. Här känner du alltid någon människa, säger han.

I länet var Timrå var den enda kommun som höll budgeten 2011. Kommuner som gjorde minusresultat inom äldreomsorgen förra året uppger att det bland annat beror på att behovet av vård ökar fortare än vad man har pengar till. Alla kommuner tittar på hur man kan effektivisera och framförallt minska vikariekostnader.

I Härnösand pågår fler olika åtgärder, bland annat ska demensboendet Pärlan avvecklas. Samtidigt som kommunerna måste effektivisera och försöka spara blir de äldre i kommunerna allt fler. I Sollefteå skulle de egentligen behöva satsa mer på äldreomsorgen för att ha boendeplatser till alla äldre i framtiden. Istället tittar man nu på vilka konsekvenserna skulle bli om man lägger ner de äldreboendena Vallänge i Undrom och korttidsboendet Aspen i Sollefteå.

- Skulle vi sätta ihop två små enheter till en större kan vi halvera nattkostnaden, säger Jerry Mähler, äldreomsorgschef.

Om det går att slå ihop de två mindre boendena skulle man kortsiktigt kunna spara runt två miljoner per år på personal. Samtidigt måste man bygga nya platser, vilket kostar pengar. Att lägga ner boendeplatser utan att ersätta med nya skulle inte vara möjligt, för de äldre i behov av vård blir bara fler i kommunen och det kommer att fattas boendeplatser i centralorten.

-  Om vi tittar fram till 2014 kan vi se att det kommer att fattas 40 platser, säger Jerry Mähler.

Men i Undrom vill man inte att äldreboendet läggs ner och platserna flyttas till Sollefteå. Liselott Schöllin som driver matbutiken i Undrom tycker att de äldre ska få bo kvar på orten.

- De kanske känner igen personalen från det att de bodde hemma. Det kan ge en större trygghet, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".