Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ånge

Ånges skolor granskas

Publicerat måndag 20 augusti 2012 kl 05.17
”Det blir en möjlighet att göra arbetet bättre”
(2:46 min)
Fränstaskolan är en av skolorna som fått flest anmälningar i Ånge kommun och därför har fått jobba hårdare enligt skolchef Urban Åström. Foto:Annelie Ledin

Samtliga grundskolor i Ånge kommun sätts nu under luppen när Diskrimineringsombudsmannen, DO, gör en djupare granskning av skolornas arbete mot diskriminering. Ånge har valts ut av mindre smickrande skäl, de har i förhållande till folkmängd fått många anmälningar till skolinspektionen.

Ånges sju skolor har valts ut tillsammans med 28 andra i landet och Ånges skolchef, Urban Åström förstår varför just Ånge valts ut.

– Där har vi ju en del anmälningar de här sista åren så det här ser vi som en möjlighet att göra det här arbetet bättre, säger Urban Åström, skolchef i Ånge kommun.

Flest anmälningar i antal i fjol hade Sundsvalls kommun som fick 25 anmälningar utredda och som kritiserades i 15 av dem. Härnösand och Örnsköldsvik hade fem anmälningar vardera som togs upp av skolinspektionen. Sollefteå och Ånge fyra var och Timrå tre. Bara Kramfors klarade sig utan anmälningar i fjol.

För första halvåret i år är det bara Härnösand som klarat sig från anmälningar om diskriminering hittills.

Men även om Ånges siffror förbättrats något mot tidigare år så ligger de forfarande sämst till i länet i förhållande till folkmängd. Det är speciellt en skola som har fått jobba extra hårt säger Urban Åström.

– Ja Fränstaskolan har, om man tittar tillbaka några år, haft några incidenter som har gjort att där har man behövt vara extra bra den sista tiden, säger han.

Ives Tuiisenge och Elshan Alieev går på Fränstaskolan, de har inte märkt av någon speciell diskriminering säger dem.

Blir man behandlad likadant här i Ånge?

– Ja det tycker jag i alla fall, det är inget fel i alla fall, säger Ives.

– Ja alla behandlas likadant i alla fall, säger Elshan.

Ives menar att det finns en del småbråk och slagsmål, men inte på skolan.

En likabehandlingsplan ska finnas på varje skola. Det är en plan som beskriver hur man ska motverka diskriminering till följd av kön, sexuell läggning, etnisk tillhörighet eller funktionshinder. Där anser DO att eleverna bör vara delaktiga för att det ska fungera. Men det förutsätter också att eleverna vet vad en Likabehandlingsplan är.

– En lika vaddå? Nej det känner jag inte till, säger Ives.

Inte heller Elshan har hört talas om en likabehandlingsplan i skolan.

Rektorerna på Ånges skolor har nu ett antal frågor att besvara till DO:s utredare och om utredarna inte blir nöjda kan det bli frågan om besök på skolorna för fördjupade intervjuer.

– Eftersom vi har haft problem tidigare så har vi också tvingats jobba mycket med det här och därför har vi också blivit mycket bättre. I fjolårets granskning av Skolinspektionen visade det att det såg bättre ut, så vi är på rätt väg, säger Urban Åström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".