Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Algodling ska ge bioolja

Publicerat tisdag 21 augusti 2012 kl 15.36
Hugo Wikström: Hittills går det väldigt bra
(1:30 min)
1 av 2
Hugo Wikström visar på en av bassängerna där algerna nu förhoppningsvis ska frodas. Foto Ulla Öhman
2 av 2
Bassängerna står i Härnösands energipark uppe vid Hemabs miljöstation. Foto Ulla Öhman

Ett unikt försöksprojekt i Härnösand där man växthusodlar alger för att göra biobränsle väcker uppmärksamhet.
Det är Härnösandsbon Hugo Wikström som driver projektet där slutmålet är att producera bio-diesel för under tio kronor litern.

I Härnösands energipark på Hemabområdet har två bassänger satts upp. Innehåll: en grönaktig, slemmig vätska.

Projektets mål till en början är att se om det under enkla former med små medel går att upprätta en rationell och temperatursäker miljö gynnsam för algodling, säger Hugo Wikström.

— Jag vill se om det går att skapa rätt förutsättningar för en tillväxtmiljö där de växthusliknande drivbänkarna placeras flytande på vatten eller på plan mark. Om försöksprojektet lyckas innebär det stora möjligheter till biooljeproduktion på exempelvis floder och sjöar i Afrika där det finns enorma ytor i gynnsamt klimat med naturlig kylning. Plan åkermark i norr med långa ljusa nätter kan också fungera då 75 procent av årets soltimmar ligger mellan april och september.

Det finns redan en stor marknad där man tillverkar livsmedel och mediciner av alger. Då är produktionen dyr och oljan bara en biprodukt. Men Hugo Wikström har vänt på alltihopa och ser oljan som huvudprodukten. Men då gäller det att kunna producera billigt, högst tio kronor litern för den biodiesel som världsmarknaden är intresserad av.

— Man kan likna det jag nu gör vid extremt billiga och högeffektiva solceller genom den fotosyntes som sker i algerna, säger Wikström. Och oljan som bildas och lagras i algerna kan liknas vid ett inbyggt batteri. Den stora skillnaden är att kvadratmeterpriset för mina "solceller" vida kommer att understiga priset för traditionella solceller. Dessutom kommer de inte att konkurrera om markytor vid exploatering.

Försöksprojektet är i ett tidigt stadium finansieras med utvecklingspengar från bland annat Almi företagspartner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".