Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Härnösand/Västernorrland

Brygger öl i tvättstugan

Publicerat fredag 24 augusti 2012 kl 05.51
Rasmus Rödén: "Mycket kärlek och omtanke i den”
(1:34 min)
1 av 3
Allt görs hantverksmässigt. 5000 etiketter ska klistras på flaskorna. Foto: Rasmus Rödén
2 av 3
Foto: Rasmus Rödén
3 av 3
På den här hyllan på Systembolaget i Härnösand kan Hernö Hantverksöl snart komma att finnas. Foto: Ulla Öhman

De började tillverka öl hemma på spisen men har nu flyttat in i tvättstugan. Sveriges kanske minsta ölbryggeri just nu brygger 150 liter i veckan och ökar. Det är mycket kärlek i ölen, säger Rasmus Röden, en av bryggarna.

Antalet små ölbryggerier ökar snabbt i Sverige.
I systembolagets sortiment har dom ökat med hundra procent på sex år, från 22 bryggerier 2006 till 44 bryggerier 2012.

I Västernorrland har det gått lite långsammare. På systembolaget i Härnösand kan man ännu inte köpa något lokalt småskaligt producerat öl men det är på gång och intresset är stort från kunderna, säger Erika Åkerberg på systembolaget i Härnösand.

– Hela sommaren har kunderna frågat efter hantverksölet som bryggs här på ett microbryggeri i Härnösand, säger hon.

Och på Hernö Hantverksöl är man glada över intresset. 
– Det är klart vi vill in på systembolaget, det är en kul marknad, säger Rasmus Röden som tillsammans med två kompisar driver Hernö Hantverksöl som idag säljer på två krogar i Härnösand och Sundsvall.

– Vi började göra öl på spisplattan i köket. Jag har alltid varit en inbiten ölnörd och har beställt specialöl och så där och sen började jag tänka att det måste gå att göra en bättre öl själv än bara med dom här ölsatserna som man köper färdigt.
Och på den vägen är det. När köket blev för trångt så var det tvättstugan i källaren som rök och det är där man nu har sin tillverkning.

– Just nu gör vi 150 liter i veckan men till hösten har vi tänkt öka till 300 liter/vecka som max. Vi gör mycket IPA (Indian Pale Ale), porter och stout, så det är ingen vanlig stor stark, säger Rasmus Röden. Till jul planerar gänget att lansera en julöl.

På systembolaget är försäljningen av lokalt och småskaligt proucerade drycker , trots ökningen, fortfarande en väldigt liten nisch med bara en procent av den totala försäljningen. Men man märker en ökning.

Rasmus Röden tvekar när han får frågan om han vill att bryggeriet ska växa och blir större:

– Vi får väl se. Om vi ska växa mer så måste vi hitta en lokal och då handlar det om hyror och då måste vi ha en större produktion. Just nu är det här en hobby och det är väldigt roligt att hålla på.

– Det är hemskt mycket kärlek i vår öl. Och mycket omtanke.
Det är frågan om ifall det är lika roligt om man blir mycket större, funderar han.

– Här maler vi till exempel malten för hand och utvinner sockret ur den medan de stora bryggerierna brukar använda sig av maltextrakt. Det ger ölet en annan karaktär.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".