Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Örnsköldsvik

Örnsköldsviks kommun vänder Modomuseet i Moliden ryggen

Publicerat fredag 15 mars 2013 kl 13.13
Rune Hellström, samhällsföreningen Moliden: "115 fanns man här i Mo, det är väl värt att visa"
(1:32 min)
Rune Hellström och hans kamrater i Molidens samhällsförening är besvikna på det ringa intresse Örnsköldsviks kommun visat för bygdens Modo museum.

Nu rasar Molidens intresseförening mot Örnsköldsviks kommun. Anledningen är skillnaden i bidrag till olika verksamheter i kommunen.

Örnsköldsviks kommun sade för någon vecka sedan ja till ett lån till Modo hockey på sju miljoner, Modo ska bygga ett hockeymuseeum. Samtidigt visar kommunen enligt Molidens samhällsförening ett lojt för att inte säga obefintligt intresse för det Modo museum i Moliden som visar Örnsköldsviks industrihistoria.

Ett årligt bidrag på 20.000 kronor är vad kommunen bidrar med enligt Rune Hellström i Molidens samhällsförening.

– Jag personligen gillar tankarna på ett hockeymuseum men själva upplever vi alla här att kommunen inte brytt sig särskilt mycket om vårt museum.

Modo:s industrihistoria är väl känd och grunden till den industri som idag finns i Örnsköldsvik. Sedan 2005 driver samhällsföreningen i Moliden ett Modo museum, företagets vagga fanns i det här området från slutet av 1700 talet. Initialt fick föreningen drygt 4 miljoner i EU pengar när museet flyttades från centrala Örnsköldsvik.

För att utveckla museet som varje sommar besöks av 3.000 människor krävs både pengar och arbetskraft. Då räcker inte ett kommunalt bidrag på 20.000 kronor.

– Nej, vi har visioner om att få till något nytt varje år och då behöver vi resurser. Då räcker inte 20.000 till på långa vägar, säger Rune Hellström i Molidens samhällsförening.

Leif Lindholm är ordförande i kultur och fritidsnämnden i Örnsköldsvik och han håller till stora delar med på kritiken.

– Med facit i hand sedan 2005 borde vi nog ha hjälpt till bättre. Både med arbetskraft och med pengar, säger Lindholm lite självkritiskt.

Men Lindholm säger i nästa mening att han tycker att näringslivet borde ha tagit ett långt större ansvar också.

– För mig syns det som självklart att företag som haft med Modo och Hägglunds att göra att ställa upp med bidrag på något sätt, säger Lindholm.

Vad händer nu från kommunens sida?

– Vi har precis börjat med en dialog och ska fortsätta att se vad vi kan hitta på.

Hur viktigt är museet i Moliden?

– Mycket viktigt, det berättar om en lång och framgångsrik industriepok, avslutar Leif Lindholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".