Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Örnsköldsvik

Bredbyn vinnare i S-budget för 2014

Publicerat torsdag 30 maj 2013 kl 14.35
"Vi är positiva till både skola och aktivitetshall i Bredbyn"
(1:29 min)
Socialdemokraterna säger ställer sig positiv till en ny aktivitetshall i Bredbyn och säger också ett ja till en ny skola. Det beskedet kom Glenn Nordlund, kommunalråd (S), med idag. Foto: Anna Ahlström/Arkiv

Bredbyn blev den stora vinnaren idag när den socialdemokratiska majoriteten i Örnsköldsvik presenterade sin budget för 2014. Partiet säger ställer sig positiv till en ny aktivitetshall i Bredbyn och säger också ett ja till en ny skola.

Det är inte klart om det blir en helt ny skolbyggnad eller renovering av lokalerna.

– Vi vet inte det än, programgruppen är inte klar med sitt arbete, säger Glenn Nordlund (S), kommunalråd.

I ett första skede satsas 4,5 miljoner.

Socialdemokraterna ställer sig också positiva till en aktivitetshall i Bredbyn. Precis som man gör till planerna på en hall i Björna.

– Björna har kommit längre i sin beskrivning och därför kommer de först. Men vi är positiva också till Anundsjös planer, säger Glenn Nordlund.

Simhallen i Köpmanholmen ska renoveras för 15 miljoner de kommande två åren.

Övriga satsningar från socialdemokraterna i Örnsköldsvik i sammandrag:

Över 53 miljoner satsas för att kompensera lönekostnadsökningarna vilket innebär 18 miljoner till Bildningsnämnden och 21 miljoner till Omsorgsnämnden.

Sex miljoner tillförs för att täcka indexökningarna.

Ytterligare sex miljoner tillförs Bildningsnämnden för att bland annat utveckla Sommarskola, införa arbetsmarknadskunskap tillsammans med näringslivet och att nå en ökad måluppfyllelse.

Satsning på ungas arbetsmiljöer med 4 miljoner.

5 miljoner ytterligare tillförs Samhällsbyggnadsnämnden för att bland annat täcka kostnader för belysning på landsbygden och för vägunderhåll och snöröjning.

Humanistiska nämnden tillförs 3 miljoner för att ytterligare satsa på hemmaplans- lösningar och öppenvård samt utveckla ett interkulturellt synsätt i integrations- arbetet.

Socialdemokraterna säger ja till att möjliggöra uppförandet av en allaktivitets- hall i Björna och positivt pröva Anundsjö IF:s förslag om en aktivitetshall. Sju miljoner avställts för att säkerställa driften av simhallen i Köpmanholmen 2014, ytterligare 8 miljoner avsätts för 2015.

För uppförandet av en Skatepark vid Lugnviksparken avsätts fyra miljoner under 2014.

Omsorgsnämnden tillförs ytterligare sex miljoner för en satsning på flexiblare hemtjänst och att överta hemsjukvården som är goda förutsättningar för att äldre ska kunna bo kvar hemma. Satsning på IT-stöd för att kvalitetssäkra verksamheterna och bildandet av ett stödteam för målgruppen inom LSS prioriteras.

Antar utmaningen att fördubbla besöksnäringen.

Arbetet med att utveckla bredband och servicepunkter på landsbygden fortsätter.

Socialdemokraterna föreslår att effektiviseringar görs inom förvaltningarna med 14 Mkr.

Socialdemokraternas förslag ger 2014 ett resultat på +42 Mkr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".