Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

Skolverkspengar för ökade lärarlöner

Publicerat fredag 31 maj 2013 kl 09.01
Pengarna från Skolverket ska användas till löneökning för lärare med karriärtjänster.

Skolverket har beslutat att dela ut 165 miljoner kronor till kommuner och fristående skolor. Pengar som ska användas till löneökning för lärare med karriärtjänster. Sundsvalls kommun får 1 317 500 kronor och Örnsköldsviks kommun 935 000.

Bidraget för karriärtjänster kan antingen användas till förstelärare där månadslönen höjs med 5 000 kr eller särskilt yrkesskickliga lärare med forskarutbildning som får en löneökning på 10 000 kr i månaden.

Det är kommunen eller den enskilda skolan som beslutar hur bidraget ska fördelas mellan antalet förstelärare och särskilt yrkesskickliga lärare med forskarutbildning. Bidragets totala storlek baseras på elevantalet i respektive kommun eller hos den enskilda skolhuvudmannen.

För att bli förstelärare krävs minst fyra års väl vitsordat undervisningsarbete. Läraren ska också ha visat en särskilt god förmåga att förbättra elevernas studieresultat och ett starkt intresse för att utveckla undervisningen.

Läraren ska även i övrigt bedömas som särskilt kvalificerad för undervisning.

Det är skolhuvudmannen, alltså kommunen eller den som är ansvarig för den fristående skolan där läraren arbetar, som bedömer om en lärare uppfyller kraven för att få en karriärtjänst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".