Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Härnösand

Bildbevis mot kvinna som misstänks för försäkringsbedrägeri

Publicerat fredag 7 juni 2013 kl 06.18
Ulla Öhman har läst förundersökningen
(1:14 min)
1 av 3
Det finns bilder på hur kvinnan rider i förundersökningen och som åklagaren lyfter fram som bevismaterial
2 av 3
Utdrag ur ett av förhören med kvinnan.
3 av 3
I förundersökning finns bilder på hur kvinnan bland annat står på en stege och målar ett hus.

En 2 500 sidor tjock förundersökning är underlag när rättegången börjar mot Härnösandskvinnan som misstänkt ha fuskat till sig över 20 miljoner i assistansersättning och olika sjukbidrag från Försäkringskassan. Själv hävdar hon att hon har flera personligheter inom sig och att de är olika mycket sjuka.

Kvinnan nekar till brott och medger inte att det är hon på bilderna i polisens förundersöking; bilder som visar en kvinna högt uppe på en stege där hon målar ett hus eller ridandes på en häst.

Inte heller i bilderna från övervakningskameror medger hon sig känna igen sig själv. Filmer visar, enligt åklageren, 55-åringen när hon handlar med varukorg i handen, ryggsäck på ryggen och går omkring till synes utan problem trots att hon enligt egen utsago lider av en sjukdom som tvingar henne till rullstol och gör att hon knappt kan lyfta ett mjölkpaket.

– Det är inte jag men det kan möjligen vara en annan personlighet som gör alla de där sakerna, säger kvinnan i polisförhör.

– Olika personligheter kan vara olika friska och sjuka. Om jag till exempel har feber så kan en annan personlighet träda fram och febern försvinner, säger hon vidare.

På samma sätt säger hon att andra personligheter har skrivit under diverse dokument med hennes namnteckning.

I förundersökningen som är mycket omfattande finns bland annat förhör med flera av kvinnans totalt 33 assistenter som vittnar om hur de matat höns, skött om hästar, skottat snö och avverkat skog på kvinnans gård istället för att ta hand om hennes personliga behov.

Flera av dem säger att de aldrig lyft henne eller haft någon som helst kroppskontakt med henne.

Till assistenterna ska kvinnan ha sagt att det var ett amerikanskt försäkringsbolag som betalade ut pengarna och att hon kunde använda dem hur hon vill.

Det var en nyanställd assistent  som till slut anmälde att det inte stod rätt till. Enligt den assistenten är kvinnan fullt kapabel att klara sig själv och även röra sig även längre sträckor utan rullstol eller assistans. Hon behöver ingen hjälp med personlig hygien, mat eller annat. Kvinnan var ofta bortrest när assistenterna utförde sina arbetsuppgifter. Allt det här fick assistenten att kontakta chefen för assistansbolaget.

Enligt åklagaren Lo Jonsson är kvinnan inte alls så sjuk som hon framställt och har åtalat kvinnan för grovt bedrägeri och bidragsbrott. Totalt ska kvinnan ha lurat till sig 13 miljoner under den tid som åtalet gäller. Egentligen är summan mycket högre men de tidigaste brotten är preskriberade.

Men det finns läkarintyg som visar att kvinnan är sjuk. En distriksläkare i Härnösand intygar att hon lider av en allvarlig muskelsjukdom. Han säger dock till polisen att när det skulle göras vidare utredningar av hennes tillstånd så valde hon att byta vårdcentral.

En psykiater säger att kvinnan har minst 20 olika personligheter. Men i förhöret med läkaren framkommer många märkliga omständigheter.

1974 behandlade den manliga psykiatern den nu misstänkta kvinnan på BUP där han var överläkare och ansvarig för behandlingen och delvis även själv behandlande läkare.  Då var hon i sextonårsåldern. Senare samma år tog han hem flickan som fosterbarn till sin egen familj.

I polisförhöret medger han att han sedan hade en sexuell relation med henne, en relation som ska ha pågått under 1978 och 1979, enligt psykiatern, Senare tappade han kontakten med kvinnan men skrev ändå ett intyg 2012 om hennes sjukdom.

När förhörsledaren ifrågasätter hur han kan göra det menar han att han haft mailkontakt med flera av hennes personligheter och även talat med hennes syster och att han därför kunde bedöma hur hon mår.

Hans relation med kvinnan menar han ligger så långt bak i tiden att den inte påverkar hans omdöme.

Rättegången börjar på tisdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".