Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Norrtåg

Per Wahlberg kritisk mot nytt arvode till Norrtågs styrelseordförande

Uppdaterat fredag 14 juni 2013 kl 15.07
Publicerat fredag 14 juni 2013 kl 08.46
Per Wahlberg: "Inte rimligt"
(1:09 min)
Socialdemokraten Thomas Hägg från Jämtland, får ett rejält lyft på arvodet som ordförande för Norrtåg. Foto: Johanna Vackdahl

Socialdemokraten Thomas Hägg från Jämtland, får ett rejält lyft för arvodet som ordförande för Norrtåg. Från 44 500 kronor per år stiger arvodet till 178 000.

Arvodesökningen väcker kritik med tanke på de stora tågproblemen som varit under vintern. Arvodet kan komma att ändras. Landstinget i Västernorrland, som är en av finansiärerna av Norrtåg är kritisk till hur beslutet om höjningen har tagits. Enligt landstingsrådet Per Wahlberg kan arvodet ändras på grund av det. Det står i avtalet om arvode för ordförande i Norrtågs styrelse att om en av finansiärerna inte godtar beslutet så kan det ändras. Per Wahlberg kommer att lyfta frågan hos sina kollegor i förhandlingsgruppen i dag.

– Jag tänker förklara att vi i Västernorrland inte kan godta hanteringen av arvodet för ordförande i Norrtåg, det ställer vi inte upp på, säger han.

Landstinget i Västernorrland är kritisk mot hur beslutet har tagits. Per Wahlberg menar att det skulle ha varit en oberoende valberedning som skulle ha utvärderat hur mycket pengar som Thomas Hägg ska få för sitt arbete som ordförande, inte styrelsen själva.

– Det är inte bra när politiker beviljar sig själva arvodeshöjningar, det ska beredas av en oberoende part, säger han.

De 178 000 kronor om året i arvode som Thomas Hägg blivit lovad är inte rimligt, menar Per Wahlberg. 

– Jag tycker att en höjning med 400 procent låter ganska häftigt, säger han.

Men Thomas Hägg själv tillbakavisar kritiken.

– Alla reagerar på arvoden till politiker. Folk vill helst att vi ska jobba gratis. Man måste få betalt för det jobb man lägger ner, oavsett den roll man har, säger Thomas Hägg till P4 Jämtland.

Thomas Häggs övriga uppdrag

Förutom uppdraget som ordförande för Norrtåg har Hägg en rad politiska uppdrag, ledamot i Jämtlands läns landsting och kommunfullmäktige i Åre. Dessutom har en rad styrelseuppdrag. 

Thomas Häggs styrelseuppdrag 2012:

  • Almi Företagspartner Mitt AB (Ledamot)
  • Interjamt Aktiebolag (Ledamot, VD)
  • Länstrafiken i Jämtlands län Aktiebolag (Ledamot, Ordförande)
  • Mid Sweden Science Park AB (Ledamot)
  • Mörsilbygdens Ekonomiska förening (Ledamot)
  • Naboer Aktiebolag (Ledamot)
  • Norrtåg AB (Ledamot, Ordförande)
  • Valgamaa-Jämtlands Län Ekonomisk förening (Ledamot)
  • Åre Kongress AB (Suppleant)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".