Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sundsvall/Timrå

Ny fjärrvärmeledning mellan Timrå och Sundsvall ska lösa oljeberoendet

Publicerat fredag 14 juni 2013 kl 09.48
Sundsvall energi:"Mycket bra för miljön"
(1:08 min)
Urban Bäck och Peter Lindström på Sundsvall Energi: Foto: Christer Suneson.

SCA:s fabriker på Östrand i Timrå och Ortviken i Sundsvall blir stora leverantörer av energi till Sundsvalls Energis fjärrvärmenät. Det när en sju kilometer fjärrvärmeledning dras från Timrå till Sundsvall och nya biobränslepannor installeras på fabrikerna. Investeringen gör att oljeberoendet på 25 000 ton per år försvinner.

Det var i december 2012 som Sundsvall Energi och SCA beslutade att deras energisamarbete skulle utvidgas vilket innebär att SCA ökar sina leveranser av energi till Sundsvalls fjärrvärmenät.

– Detta samarbete är unikt och känns mycket bra då det innebär stora miljövinster genom ett kraftigt minskat oljeberoende och att vi ytterligare kan trygga våra fjärrvärmeleveranser för framtiden. Det ger oss en miljöprestanda i toppklass i Sverige säger Anders Jonsson, VD Sundsvall Energi.

SCA går in med 380 miljoner
SCA investerar 380 miljoner kronor för att kunna leverera energi till Sundsvalls fjärrvärmenät.

Dels genom att bygga om två pannor på Ortviken samt en fjärrvärmeledning till Östrandsfabriken i Timrå.

Sundsvall Energigår in med 100 miljoner kronor i bygget, och innebär att de inte behöver bygga om en befintlig oljepanna till biobränsle, vilket skulle ha kostat nästan en miljard.

Oljeanvändningen minskar kraftigt
Enligt Sundsvall energi minskar oljeanvändningen med 25 000 ton per år och koldioxidutsläppen med 70 000 ton.

Den nya ledningen från Östrand till Ljustadalen beräknas vara klar för att leverera värme i början på november. Projektet i sin helhet beräknas vara klart våren 2014.

- Vi känner oss mycket nöjda med att Sundsvall Energis målsättning att öka omsättningen och samtidigt skapa miljömässiga energilösningar uppfylls på ett mycket tillfredsställande och effektivt sätt säger Anders Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".