Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
HÄRNÖSAND

Bedrägerimisstänkta kvinnans assistent känner sig lurad

Uppdaterat fredag 14 juni 2013 kl 14.38
Publicerat fredag 14 juni 2013 kl 12.35
Birgitta Jansson: "Jag blir förbannad"
(1:37 min)
1 av 2
Idag förhördes assistenter i rättegången mot kvinna som är misstänkt för bedrägeri mot Försäkringskassan. Foto: Ulla Öhman
2 av 2
Tomas Sterner, Försäkringskassan. Foto: Ulla Öhman

Det var upprörda känslor i tingsrätten i Härnösand i förmiddags när ännu en assistent vittnade om sitt arbete hos kvinnan som är misstänkt för mångmiljonbedrägeri mot Försäkringskassan. Birgitta Jansson som jobbade för kvinnan i tre år säger att hon känner sig lurad.

– Jag blir förbannad, heligt förbannad, över att hon kan lyckas lura så många och fått ersättning för sådant hon inte fått ersättning för, säger Birgitta Jansson.

Rättegången pågår fortfarande och kvinnan är inte dömd, men även hennes egen advokat har medgett att hon troligen inte lider av den muskelsjukdom som hon sökte bidrag för. Under åren har kvinnan fått ut cirka 20 miljoner från Försäkringskassan. Birgitta Jansson tycker att mycket är konstigt i historien.

– Jag förstår inte hur hon kan ha fått alla läkarintyg. Det är skrämmande. Jag förstår inte att Försäkringskassan inte har haft uppföljning. De jagar ju alla andra som är hemma för till exempel ett armbrott. Jag förstår inte att HSA inte haft någon uppföljning eller kontroll.

HSA, Hela Sveriges Assistans, är bolaget som kvitterade ut pengarna från Försäkringskassan och sedan betalade ut lönerna åt assistenterana ägs av Bengt Gustavsson som ska vittna i eftermiddag. På frågan varför HSA inte hade bättre kontroll, säger Bengt Gustavsson att de litar på läkarintyg och Försäkringskassans beslut.

– Vad skulle jag ha gjort, skulle jag bett henne stiga upp och gå?

Birgitta Jansson, som vittnade idag, känner sig lurad.

– Det finns de som har mycket större behov av pengarna och som verkligen är handikappade, säger hon.

Försäkringskassan säger sig ha litat till läkarintyg och det hade varit svårt att göra på något annat sätt. Tomas Sterner som är handläggare på Försäkringskassan tycker att de kontrollerat kvinnan så gott det går.
– I så fall skulle man ha kontrollerat läkarintygen då för länge sedan när de första skrevs. Läkarna litar ju på varann och litar på vad de läser i journalanteckningar som andra läkare skrivit.

– Vi gör efterkontroller och har gjort det i detta fall, men kanske inte så frekvent som vi borde ha gjort. Det beror på arbetsbelastningen som funnits, säger han.

– Vad är det viktigaste Försäkringskassan kan lära sig av det här?

--Det är att vara väldigt noggranna när man går igenom handlingar som man får in i samband med ansökan. Rutinerna har förändrats och vi kommer att bli bättre på det här.

Har Försäkringskassan varit slarvig i detta fall?

– Det vill jag inte säga. Man har följt de rutiner som funnits.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".