Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

Överklagar beslut om stoppad skyddsjakt på Junselevargen

Publicerat tisdag 18 juni 2013 kl 08.18
"Det kan inte vara så här"
(1:42 min)
Foto: Naturvårdsverket / Arkiv

Vilhelmina södra sameby och SSR, Svenska Samernas Riksförbund, överklagar förvaltningsrättens beslut om att stoppa skyddsjakten på junselevargen. SSRs förbundsjurist Jenny Wiik Karlsson menar att domen är så viktig att de kommer att driva frågan så långt som det går.

– Så som domstolen säger så menar ju den att stängsling, utfodring, alternativa betesmarker är lämpliga lösningar som man ska vidta innan beslut om skyddsjakt fattas och det säger sig ju själv. Vi har inte så mycket alternativa betesmarker, att stängsla in på vinterbetesland uppmot 8 000- 10 000 renar är ogörligt, säger Jenny Wiik Karlsson.

Förvaltningsrättens beslut innebär att Per-Mikael Baer, Vilhelmina södra, ska vidta åtgärder som praktiskt är omöjligt.

– Det måste ju till någonting, sker inte det nu till hösten, vad har vi för förvaltning på rovdjuren? Det kan inte vara så här, säger Per-Mikael Baer.

Jenny Wiik Karlsson menar att domen som den ser ut idag är väldigt bristfällig och skulle skapa en situation i framtidens förvaltning som omöjliggör renskötseln. Det är principiellt viktigt för att få fram ett prejudikat, en dom som vägleder liknande fall i framtiden.

– Det är också tydligt att domstolen tror att vi har att göra med tamrenskötsel, likt fårnäringen, att det är väldigt lätt att stängsla och flytta, säger Jenny Wiik Karlsson.

Per Mikael Baer säger att situationen kan inte fortsätta som den gör nu.

– Det är ju otänkbart det kan ju inte gå till så, vi har ju visat en skadebild som vi tycker är enorm, merarbete, rivna renar, dödade renar, halvdöda renar som vi ska fara och avliva, en vardag som är otänkbar, säger Per-Mikael Baer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".