Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Just nu
E14 Sundsvall: Korsning Bergsgatan - Nybrogatan avstängd västerut pga trafikolycka
Västernorrland

Drunkning - vanligaste dödsorsaken bland små barn

Publicerat onsdag 19 juni 2013 kl 05.30
Jörgen Edin: "Du får inte släppa ditt barn"
(1:29 min)
Jörgen Edin är elittränare och sportchef på Sundsvalls simsällskap. Foto: Pontus Hellsén

Sommaren är här och simskolornas intensivkurser hålls närmast dagligen. Men statistiken talar också ett dystert språk. Drunkning är den vanligaste dödsorsaken bland små barn.

De senaste 15 åren har det gjorts en omfattande studie av drunkningsolyckor i Sverige – och resultaten är nedslående. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap konstaterar nu att drunkning är den vanligaste dödsolyckan bland små barn.

– Som förälder ska man absolut inte förlita sig till att ens femåring har gått en simskola i en termin. Det faller fortfarande ett väldigt stort ansvar på föräldrarna att övervaka sina barn, säger Jörgen Edin, elittränare och sportchef på Sundsvalls simsällskap.

Kompisar och lek är viktigt när små barn ska lära sig att simma för första gången.

– Det handlar väldigt mycket om att hitta glädje och lek. Att lura dem lite grann. De tappar bort sin rädsla när det är roligt, säger Jörgen Edin.

På Himlabadets utebad plaskar ett 15-tal barn runt i bassängen. De håller på att lära sig att simma och hantera vatten, men ingen behöver hålla hårt i poolkanten.

Simkunnigheten i länet har under det senaste åren legat på ungefär 95 procent, enligt Kurt Näslund, ordförande på Livräddningsällskapets lokala avdelning i Västernorrland.

Men föräldrarnas plånbok spelar också roll. Barn som kommer från fattiga hem har svårt att betala simskolans avgifter – ett problem som Sundsvalls simsällskap arbetar aktivt med.

– Det är klart att vi vill se att alla får möjlighet, men den här verksamheten som vi har här kostar pengar. Vi försöker att hålla en så låg avgift som vi kan, säger Jörgen Edin.

Pontus Hellsén
pontus.hellsen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".