Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Mat vi glömt 19 juni 2013

Karlssons midsommarfrestelse

Publicerat onsdag 19 juni 2013 kl 11.20
Midsommarfrestelse. Foto: SR

En favorit i repris. Originalet är taget från "den store" Werner Vögelis bok Gott i folie (från 1970). Men jag har piffat till den en smula genom att dels tillaga den på grillen (kanon). Dessutom lagt till massor av klippt gräslök, glöm inte blommorna ;-)

Trevlig midsommar,

Perran

Karlssons midsommarfrestelse

1 gul lök
4 medelstora potatisar
12 ansjovisfiléer
ca 1 1/2 dl grädde
50 g smör
4 * 30 cm grillfolie

Smöra den mittre delen av foliearken. Skala och hacka löken. Bryn den lätt i lite smör. Skölj och skala potatisen samt strimla den. Fördela potatisen och hälften av löken på folien. Lägg därefter 3 ansjovisfiléer på varje potatis och lökbädd. Strö över resten av löken och flocka till sist återstoden av smöret över anrättningen. Vik upp folien och tillslut dess sidor nedifrån och en bit uppåt. Ös 1 msk ansjovisspad och ca 2 msk grädde över varje portion. (I receptet ingör, synes inget salt eller peppar eftersom spadet är hårt saltat och kryddat.) Tillslut folien till täta paket. Lägg dem på en varm ugnsplåt och sätt in i 250 grader. I ugn i 15 min.


Perra fixar:
Var noga med att strimla potatisen tunt så den hinner gå klart på grillen. Mina paket låg under lock i klotgrill, nästa på glöden i ca 18-20 min.

Dessutom klippte jag rejält med gräslök över hela härligheten och även lite blommor från den samma. Jättegott.

Tack Werner Vögeli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".