Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
VÄSTERNORRLAND

Tv-avgift gäller även för datorer

Uppdaterat måndag 24 juni 2013 kl 13.20
Publicerat måndag 24 juni 2013 kl 10.45
"Fel att behöva betala extra avgift för dator"
(0:50 min)
Radiotjänst började i februari i år att kräva tv-avgift för datorer, surfplattor och smartphones. Foto: Stefan Gustavsson/Scanpix

Har du en dator? Då måste du betala tv-avgift. Det är innebörden av flera domar som i dag avkunnades vid förvaltningsrätten i Luleå.

Många har överklagat att Radiotjänst tagit ut tv-avgift av datoranvändare, men det blev alltså avslag.

Av domarna framgår att det är "tv-mottagare som grundar avgiftsskyldighet, men att definitionen av vad som är en tv-mottagare är avsett att vara teknikneutralt och följa utvecklingen", skriver domstolen.

Många ser på tv via internet. "Även en dator måste därför enligt domstolen anses vara en sådan teknisk utrustning som är avsedd att ta emot utsändning eller vidaresändning av tv-program. Den är därför avgiftspliktig", enligt domstolen.

Det spelar ingen roll om man inte använder sin dator till att se på tv-program. Domarna kan överklagas till kammarrätten.

Radiotjänst tycker att det är viktigt att tv-avgift för datorer prövas juridiskt, säger kommunikationschef Johan Gernandt.

– Det är tillfredsställande att förvaltningsrätten har gått på lagstiftarens intention med det teknikneutrala begreppet och därmed ger Radiotjänst rätt i sin tolkning och tillämpning av lagstiftningen.

Radiotjänst började i februari i år att kräva tv-avgift för datorer, surfplattor och smartphones. Det skedde sedan flera tv-kanaler börjat sända sina program på nätet.

Radiotjänst skriver på sin hemsida att det inte spelar någon roll om SVT blockeras på datorn, eller om man har för dålig bandbredd för att se på tv. Det är möjligheten att se på tv via nätet, och det oavsett vilken kanal man tittar på, som föranleder avgiften.

TT

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".