Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
förmiddag i p4

Kokt torsk med äggsås och friterad camembert med hjortron - maten vi glömt

Publicerat onsdag 26 juni 2013 kl 10.40
1 av 3
Kokt torsk med äggsås, mums! Foto: Kerstin Ericsson/Sveriges Radio
2 av 3
Lars Bergman i full färd med att hacka persilja i köket. Foto: Karin Lönnå
3 av 3
Friterad camembert med friterad persilja och hjortronsylt. Det vattnas i munnen ... Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio

I vår serie om den bortglömda maten plockar Lars Bergman fram en klassiker från förr. En del minns å andra sidan alltför väl den vita fisken som serverades i skolbespisning och lunchmatsal. I dag blir det en betydligt mumsigare variant. Dessutom bjuder han på en populär rätt från 70-talet, men som har ännu fler år på nacken i medelhavsområdet.

Kokt torsk med äggsås och kokt färskpotatis
1 portion

200 g hel torsk (rimma gärna innan i 10% saltlake i 10 min)
Vatten att koka fisken i.
½ lök
Persiljestjälkar
1 morot
3 vitpepparkorn
1 kokt ägg
2 msk hackad persilja
½ dl grädde
½ msk maizena
Salt
Kokt färskpotatis

Koka upp vattnet tillsammans med löken, moroten och persiljestjälkarna, allt delat i bitar. Koka i 5-10 min. Lägg i torsken och sjud i ca 5 min, lyft upp torsken och håll skapligt varm. Sila över vattnet som nu smakar lite mer i en annan kastrull (ca 1 dl till 1 port.)

Häll i grädden i kastrullen och koka upp. Red sedan med maizenan i toppredning. Tillsätt det hackade, relativt hårdkokta ägget, fint hackad persilja och smaka av med salt. Vips är såsen färdig!

Servera tillsammans med den kokta torsken och färskpotatis.

Friterad camembert med hjortron och friterad persilja

Dubbelpanera osten noga i mjöl, ägg och ströbröd.

Fritera i 170 grader varm olja tills att osten är gyllenbrun. Lyft upp osten och fritera sedan persiljan (detta går väldigt snabbt). Salta persiljan lite och servera allt med hjortronsylt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".