Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

Fabrikerna i Husum och Stockvik släpper ut mest partiklar

Uppdaterat onsdag 26 juni 2013 kl 16.37
Publicerat onsdag 26 juni 2013 kl 06.49
Rickard Altin om partikelutsläpp "Man bli lite orolig för barnen"
(2:15 min)
1 av 2
Metsä board i Husum (tidigare M-real) är på plats nio bland de industrier i landet som släpper ut mest partiklar i luften. Foto: Anna Ahlström / Arkiv
2 av 2
Familjen Altin som bor i Övre Bredsand känner oro över partikelutsläppen för barnens skull. Foto: TullaMaja Fogelberg

Fabriken i Husum och Karbidfabriken i Stockvik i Sundsvall tillhör de tio fabriker i Sverige som släpper ut mest mikropartiklar i luften, rapporterar de lokala tidningar idag. Fabriken i Stockvik släpper ut tusen gånger så mycket mikropartiklar i luften än vad trafiken längs E4 tillåts göra.

– Man blir lite orolig över barnen, jag tycker man märker att det är lite sämre luft här generellt, säger Rickard Altin bor i bostadsområdet Övre Bredsand som ligger nära karbidfabriken i Stockvik.

De tio "värsta" industrierna i Norrland släpper ut 1,5 gånger mer partiklar i luften än storstäderna Stockholm, Malmö och Göteborg tillsammans. Bara fabriken i Stockvik i Sundsvall släppte förra året ut 1000 gånger mer partiklar i luften än vad E4 i Sundsvall tillåts göra. De ligger på plats tio på listan av vilka industrier i landet som släpper ut mest av PM10-partiklar. På plats nio på listan bland de industrier med mest utsläpp av partiklar finns Metsä Board i Husum.

Forskning visar att mellan 3000 och 6000 svenskar dör i förtid varje år på grund av luftföroreningar. Mikropartiklar är mycket små, mindre än 0,001 millimeter. De lagras i luftvägar och lungor och kan orsaka både astma och hjärt- och kärlsjukdomar. Ny forskning visar att spädbarn som utsätts för stora mängder mikropartiklar kan drabbas av sjukdomarna längre fram i livet. EU hotar nu med böter för de höga utsläppen av mikropartiklar från trafiken - samtidigt som svenska industrier att släppa ut tusen gånger mer stoft än vad trafiken längs E4 tillåts göra.

Just nu utreds utsläppstillståndet för karbidfabriken av Mark- och miljödomstolen i Östersund. Den släpper ut 233.5 ton mikropartiklar varje år.

– Alla utsläpp är ju skadliga och det gäller att minska de så mycket som möjligt. Vi gör vad vi kan för att minska utsläppen, säger Jan Kvist, Vd för SKW Metallurgy som driver karbidfabriken i Stockvik.

Högst upp på listan finns tre av LKABs gruvor i Norrbotten.

Metsä board i Husum vill inte kommentera uppgifterna om utsläppen.

TullaMaja Fogelberg
tullamaja.fogelberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".