Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
VÄSTERNORRLAND

Cancerpatient oroas över förändringar inom bröstcancerkirurgin

Uppdaterat torsdag 27 juni 2013 kl 11.37
Publicerat torsdag 27 juni 2013 kl 10.21
Birgitta Näsström: "Det är en katastrof för varje patient"
(1:03 min)
1 av 2
Foto: Jack Mikrut/Scanpix
2 av 2
Birgitta Näsström från Dynäs har drabbats av cancer två gånger. Foto Ulla Öhman

Idag väntas landstingsfullmäktige fatta beslut om var canceroperationerna ska göras i fortsättningen. Ett av förslagen är att flytta all bröstcancerkirurgi till Sundsvalls sjukhus.

Det är något som oroar Birgitta Näsström från Kramfors som nyligen har drabbats av bröstcancer för andra gången.

– Ska man sitta och köra 20 mil en sträcka för att få behandling och sedan åka tillbaka. Det är en katastrof för varje patient. Det här är dessutom dödsstöten för Sollefteå sjukhus som kommer att bli en vårdcentral i framtiden, säger Birgitta Näsström.

– Det fungerar ju inte ens idag i Sundsvall. Det finns inte läkare och man får vänta i flera veckor på provsvar och det är inte humant, menar Birgitta.

Men landstingsledningen menar tvärtom att en förändring kommer att innebära en förbättring för patienterna:

– Det handlar om en kvalitetshöjning. Det handlar inte om spara pengar; Det här skulle varken kosta mer eller mindre än idag, säger Jacomina Beertema (M), ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Ärendet idag handlar formellt om nivåstrukturering vilket innebär att man beslutar vem som gör vad, både vad gäller utredning, diagnostik, kirurgi och medicinsk behandling av cancerpatienter.

Den politiska striden handlar inte om bröstcanceroperationerna, just vad gäller dem är båda sidorna eniga om att de ska göras i Sundsvall.

Striden handlar istället om hur sådana här beslut ska fattas.
Majoriteten menar att bara förändringen att skicka vissa patienter till Umeå är en fråga för landstingsfullmäktige. I övrigt anser de att beslut av den här typen ska vara verksamhetsfrågor, det vill säga beslutas av cheferna inom sjukvården. Den socialdemokratiska minoriteten tycker att det är fel.

– Det är att abdikera som politiker, säger Linnea Stenklyft (S).

När Västernorrland nu ska räknas som ett enda sjukvårdsområde så är fler beslut att vänta om var viss vård ska ges och vissa operationer göras och därför är det här en principiellt viktig fråga.

– Vad gäller bröstcanceroperationerna har Örnsköldsvik redan släppt dem. Inte för att de gör så få operationer utan för att det saknas teknisk kringutrustning.

– Det är bättre att göra operationerna där det finns till exempel isotopröntgen. Med hjälp av den kan man se om cancern har spritt sig till lymfkörtlarna. Utan isotopröntgen händer det att lymfkörtlar ibland tas bort i onödan, säger Jacomina Beertema som alltså vill att alla bröstcanceroperationer ska göras i Sundsvall.

– Vi vill alla få vår operation på den ort där man är mest kompetent och där man gör flest av just den typen av operationer. Det är det viktigaste av allt, säger Beertema

Men Birgitta Näsström har en annan synpunkt.

– Viktigast för oss cancersjuka är att få träffa samma läkare varje gång. Det fungerar bättre på ett litet sjukhus.

Bengt Sörlin, moderat landstingspolitiker från Sollefteå menar i talarstolen just nu att det är svårt att uppfylla löftet om tre akutsjukhus om man tar bort bröstcanceroperationerna från Sollefteå. Det kommer att bli svårare att rekrytera läkare om man tar bort det här. Han vill ha återremiss på frågan och säger att han annars kommer att rösta med socialdemokraterna som kräver att alla frågor av den här typen ska beslutas av politikerna och inte av cheferna inom sjukvården som vårdalliansen anser.

Sammanfattningsvis innebär förslaget:

* att bröstcancerkirurgi förläggs till Sundsvalls sjukhus
* att tjocktarmscancerkirurgi förläggs till Örnsköldsviks och Sundsvalls sjukhus samt att ändtarmscancerkirurgi förläggs till Sundsvalls sjukhus.
* att operationer av vissa gynekologiska och urologiska cancerformer förläggs till Umeå (cirka 19 st/år)
* att vården av de kroniskt cancersjuka ses över så att den kan erbjudas nära patienten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".