Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
KULTUR

Örnsköldsviksborna är minst kulturella

Publicerat fredag 28 juni 2013 kl 10.19
"Går hellre på live-konsert än bio"
(1:23 min)
Ett index för människors kulturvanor har räknats fram utifrån hur ofta de går på teater, på bio, på konsert, på bibliotek och hur ofta de läser böcker. Foto: Sofia Forell

Av Sveriges 34 största städer tillhör Örnsköldsvik den stad där invånarna är minst kulturella, visar en undersökning som Fastighetsägarna gjort tillsammans med SOM-institutet, där man har undersökt en rad faktorer som påverkar hur attraktiv en stad är att bo i utifrån ett kulturperspektiv.

Ett index för människors kulturvanor har räknats fram utifrån hur ofta de går på teater, på bio, på konsert, på bibliotek och hur ofta de läser böcker. Kulturindexet visar hur svenskarnas kulturvanor har förändrats i stort och trenden är tydlig. Svenskarna vill numera hellre gå på live-evenemang än på bio.

- Vi har mätt den senaste fem års perioden och jämfört den med den föregående fem års perioden och då visar det sig att biobesöken har minskat drastiskt samtidigt som både teater och pop- och rockkonserter går framåt, säger Rudolf Antoni, näringspolitisk chef på Fastighetsägarna och en av rapportförfattarna.

Det är Fastighetsägarna som tillsammans med SOM-institutet har undersökt en rad faktorer som påverkar hur attraktiv en stad är att bo i utifrån ett kulturperspektiv. De har tittat på tillväxttakten, invånarnas utbildningsnivå och löneläge, priserna på boende och hur många som är egen- och småföretagare. De har skickat ut enkäter till sammanlagt 28 000 personer mellan 2003 och 2012 som fått svara på frågor om sina kulturvanor. Och då har det alltså skett en förskjutning till live-evenemangens fördel i det att man hellre tar del av kultur här och nu än går på bio. Utifrån undersökningsresultatet har man sett ett tydligt samband mellan kulturvanor och ökad tillväxt.

– Jag skulle säga att det är kulturen som är den faktorn. Det innebär att om du vill ha en positiv tillväxt i kommunen så kan du inte göra det utan att samtidigt se till att kulturen utvecklas, säger Rudolf Antoni.

En liknande rapport presenterades för några år sedan och städerna i toppen och botten är i stort detsamma nu som då. Lund, Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala ligger i topp, medan Skellefteå och Örnsköldsvik ligger sämst till i rankningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".