Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
förmiddag i p4

Pitepalt efter Peders pappas mormors recept

Publicerat onsdag 3 juli 2013 kl 10.37
1 av 3
Pitepaltbollar ser kanske inte så mumsiga ut, men smakar supergott! Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio
2 av 3
När paltbollarna flutit upp till ytan i kastrullen är de färdiga. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio
3 av 3
Inga konstigheter. Pitepalt med lingonsylt eller smör. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio

Det finns lika många recept på palt som det finns hushåll. Och alla anser att "mitt recept är bäst". I serien Mat vi glömt, lagar kocken Peder Svensson sin pappas mormors pitepalt.

Pitepalt enligt Peder Svenssons släktrecept
ca 10 personer

3 kg potatis ("gammpotatis")
Totalt 1,5 l vetemjöl & kornmjöl (50/50)
Salt
1,5 l mjölk
2 ägg
1 kg (3 bitar) rimmat sidfläsk

Riv potatisen fint (rå). Häll på mjölken och äggen, rör om och salta. Blanda i kornmjöl och vetemjöl i smeten tills den blir som en kletig/lös, lättarbetad deg (enligt Peder "ungefär som en köttfärs" ...). Mixa sidfläsket i en matberedare. Blöt händerna i kallt vatten, ta en klick smet och platta ut. Lägg valfri mängd sidfläsk i mitten av degplattan. Rulla ihop till en boll. Lägg bollen i en träslev och doppa ner i kokande vatten. Vänta tills bollen släpper från sleven, låt sedan koka tills den flyter upp till ytan. Servera med lingonsylt eller smör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".