Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

EU förslag räddar flygplatserna i Västernorrland

Publicerat torsdag 4 juli 2013 kl 05.20
Lindstrand (S):"Känns väldigt positivt för hela Norrland"
(1:24 min)
Ingången till Midlanda flygplats. Foto: Ingrid Engstedt Edfast

Avsaknad av snabbtåg gör att flyget i Västernorrland kan få fortsatt statligt och kommunalt stöd. Det beskedet gav EU -kommissionen igår. Därmed är flygplatserna i både Kramfors, Örnsköldsvik och Sundsvall/Timrå räddade.

EU kommissionen har funderat på om de statliga och kommunala pengarna till flygplatser i Sverige snedvrider konkurrensen. Men igår kom alltså beskedet att där det inte finns snabbtåg eller andra förbindelser kan alltså skattepengar till driften av flygplatser.

– Det ger lite mer stabilitet inför framtiden, säger Ewa Lindstrand.

15 miljoner per år för driften
Så sent som i våras tog Timrå och Sundsvalls kommuner över Midlanda flygplats från den statliga ägaren Svedavia. Totalt 15 miljoner kronor per under en treårsperiod lägger kommunerna tillsammans till driften av flygplatsen.

– Men efter det är det tänkt att flygplatsen ska kunna bära sig själv lite mer, säger Lindstrand.

Vandrarhem kan byggas vid flygplatsen
När kommunerna nu tagit över området öppnas också helt nya möjligheter till utveckling, säger Ewa Lindstrand. Till exempel finns idéer på att bygga ett vandrarhem i den förre detta konsthallen, vägg i vägg med flygplatsterminalen..

– Det är några som nu tittar på den möjligheten. Det tycker jag vore fantastiskt att kunna resa och bo på samma ställe, säger Lindstrand.

Även Y:et kan komma att rustas upp
Även för det kända landmärket in till flygplatsområdet, Bengt Lindströms berömda konstverk Y:et, finns det planer för.

– Det finns intressenter som är beredda att ta över ägandet, rusta upp det och sköta om det på plats, säger Ewa Lindstrand socialdemokratiskt kommunalråd i Timrå.

EU kommisionens beslut
– Vi måste se till att flygplatserna är livskraftiga. Vi måste också se till att inte överkapaciteten på flygplatser ger flygbolag möjlighet att spela ut flygplatser mot varandra på skattebetalarnas bekostnad, säger EU-kommissionären Joaquin Almunia.

Bakgrunden till förslaget från EU:s kommissionär för konkurrensfrågor är överkapaciteten inom flyget i Europa. EU-kommissionen vill se över riktlinjerna.

Flyget avreglerades 2005. Innan den ekonomiska krisen byggdes flygplatser ut kraftigt inom hela EU. En del flygplatser blev beroende av statsstöd för att överleva. Det gäller också flygbolag.

Det har lett till rader av anmälningar om att skattestödet kan bryta mot EU:s konkurrenslagar. Bland annat pågår ärenden som gäller stöd till SAS och till Västerås flygplats.

När planerna kom på tal, väckte det protester i bland annat Sverige. 36 av de svenska flygplatserna drivs kommunalt, med skattestöd.

Politiker menar att i glest befolkade länder, där flyget har få eller inga alternativ, krävs skattepengar för att flyget ska överleva. De hävdar att flyget är viktigt för turism och näringsliv i många regioner.

Förslaget ger möjlighet för medlemsländerna att göra undantag och fortsätta stödja flygplatser där alternativ saknas:

– Stödet kan motiveras om det finns ett genuint transportbehov och offentligt stöd är nödvändigt för att säkra att en region är tillgänglig. Stöd ska bara användas för att bygga transportkapacitet där det behövs. Om en region redan har bra förbindelser med exempelvis snabbtåg, då är offentliga pengar bortkastade, enligt Almunia.

De föreslagna riktlinjerna ska nu ut på remiss.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".