Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
VÄSTERNORRLAND

Få legitimerade psykoterapeuter i länet, Västernorrland näst sämst i landet

Publicerat torsdag 4 juli 2013 kl 16.04
Björn Hoffman,Ordförande RSMH Sundsvall: "Det är förfärligt att det är så".
(1:31 min)
I Västernorrland gå det 20 psykoterapeuter per 100 000 invånare. Foto: Cleis Nordfjell/SvD/SCANPIX

Västernorrland är näst sämst i landet när det gäller tillgången på legitimerade psykoterapeuter. Det visar en rapport från socialstyrelsen. På 100.000 invånare finns bara 20 legitimerade psykoterapeuter, medan det i Stockholms län finns tre gånger så många på lika många invånare.

– Jag tycker att det är förfärligt att det är på det sättet. Jag vet inte varför det är så heller, om det är en ekonomisk fråga, det får ju sjukvården och landstinget svara på. Men det är ju inte bra för vår del, säger Björn Hoffman ordförande för sundsvallsavdelningen på Riksförbundet för social och mental hälsa.

Enligt Lena Berglund Friberg utbildar landstinget ändå så många de kan. Men att bli legitimerad psykoterapeut är en lång process. Det krävs att man i grunden är exempelvis psykolog, socionom eller sjuksköterska, att man har yrkeserfarenhet och att man sedan går en psykoterapeututbildning som ges i flera steg. Studierna brukar ske på halvfart, parallellt med att personerna arbetar.

– Jag tycker ju att vi behöver förbättra oss så klart. Självklart. Socialstyrelsen har de senaste åren förmedlat statsbidrag för att psykiatrin ska få fler legitimerade psykoterapeuter. Det som har varit lite knepigt för vår del är att man har kunnat använda de här statsbidraget som stöd för att utbilda enbart vid vissa utbildningsställen och inte vid universitet där våra medarbetare går, så vi har tyvärr kunnat utnyttja de här medlen i ganska liten omfattning, säger Lena Berglund Friberg tillförordnad vårdområdesdirektör för psykiatri och habilitering vid landstinget i Västernorrland.

Det flesta som utbildar sig har inriktning mot KBT, kognitiv beteendeterapi, en behandling som rekommenderas mot ångest eller depression.

– Sammantaget är det ju så att på tre terminer kan du läsa in steg ett-delen på, och sedan ska du ha yrkesverksamhet emellan, så det tar ju fem år att komma fram till en legitimation, säger Lena Berglund Friberg.

Reporter: Anette Brännström
Sveriges radio Västernorrland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".