Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Just nu
Brådskande ambulanstransport Sundsvall - Umeå
Sundsvall

En väg in på akuten

Publicerat söndag 7 juli 2013 kl 08.44
Annika Berglund " Jag tycker att det är jättebra, för det är svårt att veta vart man ska söka när man är sjuk "
(1:16 min)
Annika Berglund, verksamhetschef akutcentrum vid Länssjukhuset Sundsvall / Härnösand.

Det ska bli enklare för akuta patienter i Västernorrland att snabbt få rätt vård. Tanken är att de inte ska behöva bollas mellan akutmottagningarna och vårdcentralerna, utan att det ska finnas EN väg in. Det välkomnas av Annika Berglund, som är chef för akutkliniken i Sundsvall.

– Jag tycker det är jättebra, jag har önskat det i flera år. Därför att det är svårt för en patient när man blir sjuk att veta var man ska söka.

Besöken på sjukhusens akutmottagningar har bara ökat, och det är inte ovanligt att patienter som kommer dit blir hänvisade till en vårdcentral i stället.

– Glada blir de ju inte. Det skulle inte jag bli heller. Jag skulle vilja att man på jourtid hade så att man sökte på ett ställe, och sen så ser vi till att de får den kompetens de behöver, om det är en distriktsläkare de behöver träffa eller om det är en specialist.

Det är inte många år sedan primärvårdsjouren flyttade från sjukhuset, men nu kan en liknande lösning vara på gång igen. Vårdområdesdirektörerna i landstinget ska efter semestrarna tillsätta arbetsgrupper som ska ta fram förslag på hur det ska fungera.

11-årige Max från Granloholm i Sundsvall har varit på akuten efter att ha hänvisats dit från en vårdcentral. Hans pappa Jocke Mårdstam hoppas att det nya systemet blir enklare.

– För lite blir man ju bollad mellan mellan vårdcentralerna och akuten och vice versa. Vi har ju varit här helt i onödan nu, säger Jocke Mårdstam.

– De skulle röntga huvudet, för att jag slog i huvudet när jag cyklade. Men det behövdes inte, för att det var så litet, berättar Max.

Även i framtiden är rådet till den som är det minsta osäker om var man ska söka vård att lyfta på telefonluren.

– Då ska man ringa till 1177. För de kan ge råd och stöd och hänvisa vart man ska vända sig. Så det är den bästa vägen, säger Annika Berglund, verksamhetschef för akuten i Sundsvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".