Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

Högkostnadskorten ska bli enklare

Publicerat måndag 8 juli 2013 kl 11.20
"Det kan bli ganska långa köer"
(1:47 min)
1 av 2
Ingrid van Asperen i kassan på hälsocentralen Södra sundet får äga mycket av sin arbetstid till att manuellt undersöka gamla kvitton och föra in dem på högkostnadskortet. Foto Ulla Öhman
2 av 2
Högkostnadskort. Foto Ulla Öhman

När du betalat 1100 kronor i patientavgifter så ska du få ett frikort för resten av tolvmånadersperionden. Men många missar frikortet för att hanteringen av det är krångligt.  Men nu kan en förenkling äntligen vara på väg!

Varje gång du besöker sjukhuset eller vårdcentralen så betalar du en patientavgift. Då ska du själv se till att personalen i kassan sätter en stämpel i ditt kort som visar att du har betalat.
När du har betalat 1100 kronor totalt på mindre än tolv månader så har du rätt att få ett frikort till vården för resten av tiden av de tolv månaderna.

Men det är du själv som måste se till att ditt kort blir stämplat även om personalen är tillsagd att påminna dig.

Idag missar många sina frikort.
– Många börjar inte ens på ett kort därför att de tror att de inte kommer att behöva besöka doktorn särskilt ofta, säger Lena Andersson som är avgiftssamordnare på landstinget.

– Många äldre glömmer högkostnadskortet hemma och då får man ju heller ingen stämpel i det och så kommer man inte ihåg det nästa gång.

Det går att få stämplar i efterskott men det skapar mycket jobb för personalen i kassan.

– Det kan bli långa köer ibland när folk har glömt vilka besök dom har gjort. Jag får gå in manuellt i datorn och leta och sedan fylla i kortet, säger Ingrid van Asperen som jobbar i kassan på Hälsocentralen Södra Sundet i Härnösand.

Hon skulle välkomna ett datoriserat frikort men tror inte det går att genomföra så länge man inte kan enas om ett och samma datorsystem inom sjukvården.

Men nu tycks ändå en datorisering vara på gång. Inga beslut är fattade men nyckelpersoner inom landstinget har fått en en demonstration av ett system som automatiskt ska föra in avgifter som registreras hos landstinget Västernorrland in i ett datorsystem där de räknas ihop och som ger signal när ett frikort ska skrivas ut.

Det kommer bara att gälla i Västernorrland. Om man behöver gå till doktorn någon annanstans i Sverige så gäller fortfarande att ha med sig högkostnadskortet för att få det stämplat där. Men trots den begränsningen ser Lena Andersson många fördelar:

– Vi hoppas verkligen att vi får igång det här i höst men eftersom det inte finns några beslut så går det inte att säga nåt än. Men jag ser verkligen stora arbetsmiljöfördelar för vår personal plus att det blir mycket enklare för patienterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".