Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
förmiddag i p4

Gratinerad kassler med ananas och hasselbackspotatis - maten vi glömt

Publicerat onsdag 10 juli 2013 kl 10.37
1 av 2
En riktig klassiker som många glömt. Bakom hasselbackspotatisen ligger både tomatsallad och den gratinerade kasslern. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio
Victoria Eade trivs i köket. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio
2 av 2
Victoria Eade trivs i köket. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio

I vår serie med "mat vi glömt" har vi kommit till den förr så exotiska ananasen som fungerar så bra tillsammans med kassler. Emil Modin vill gärna kalla den "hawaiikassler". Till det serverar Victoria Eade en hasselbackspotatis.

Hasselbackspotatis
4 personer

8 st (ca 600 g) jämnstora potatisar
2 msk smör eller flytande margarin
0,5 tsk salt
0,5 dl ströbröd

Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen. Skär i tunna skivor men inte helt igenom. Om man lägger potatisen tex i en träsked så kan man skära utan att riskera skära igenom helt, eftersom träskeden stoppar kniven från att sjunka rakt igenom. Lägg potatisarna med den skårade sidan uppåt i en ugnssäker form. Pensla eller klicka ut smör på varje potatis. Ställ in mitt i ugnen, 225° C i 25 minuter. Ta ut formen och pensla eller klicka på ytterligare smör. Strö på salt och ströbröd. Ställ in formen i ugnen igen och baka ytterligare 20 minuter eller tills den är mjuk.

Gratinerad kassler med ananas
400 g skivad kassler
1 burk ananas 
Ost (att strö över)

Lägg ut kasslerskivorna i en ugnsfast form. Lägg över ananasringar och strö över osten. Gratinera i ugn 200° C tills den fått färg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".