Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
VÄSTERNORRLAND

Allt vanligare med gruppterapi

Publicerat måndag 15 juli 2013 kl 16.15
Emma Eckenberger: "Det är allmänmänskligt att hamna i någon form av nedstämdhet"
(1:42 min)
Foto: Yvonne Åsell/Scanpix

Den psykiska ohälsan bara ökar, och köerna till psykisk vård är långa i länet. För att hinna med alla som behöver hjälp har det blivit allt vanligare att ge hjälp i grupp i landstinget Västernorrland.

– Vi har ju ett behov av att kapa köer åt primärvården, och många aktörer har ett behov av att det är kostnadseffektiva behandlingar. Och då började vi laborera med grupper och såg också att det gav rätt mycket för dem som var med, säger Bodil Huljegård, psykolog i Sundsvall som bland annat leder grupper för människor som lider av ångest och stress.

Enligt den senaste folkhälsorapporten upplever 22 procent av västernorrlänningarna att de har nedsatt psykiskt välbefinnande. Och att få se att man inte är ensam är en av de stora fördelarna med att få hjälp i grupp, menar Emma Eckenberger som också är psykolog.

– Det är nog den sak vi jobbar mest med skulle jag säga, att normalisera de här tillstånden. Det är allmänmänskligt att hamna i någon form av nedstämdhet eller ångestproblematik eller stressproblematik nån gång i livet.

På en affektiv mottagning vid Sundsvalls sjukhus är behandling i grupp vanlig för att den visat sig ge bra resultat.

– Vi har dels EDBT, där det ingår gruppbehandling, vi har mindfulness i grupper, vi har traumabehandling i grupper, och det är positiva resultat. Det är också sånt som bygger på evidensbaserade behandlingsmetoder, säger Anna-Karin Drewsen, enhetschef där.

Terapi eller andra former av hjälp som ges i grupp har funnits länge inom vården. Det nya är att grupperna börjat fångar upp fler människor på ett tidigare stadium. Och Bodil Huljegård tror att det här blir ännu vanligare i framtiden.

– Det vi ser framför allt är ju att det finns en brist på psykologisk behandling, att det finns många människor som vill ha behandling och är motiverade för det, och så blir det långa köer på vårdcentraler och företagshälsovård. Och då är ju grupper ett sätt att fler får tillgång till sån här behandling.

Anette Brännström

anette.brannstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".