Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
VÄSTERNORRLAND

Skattemål med Sundsvallsfiskare bakom beslut i Högsta domstolen

Uppdaterat onsdag 17 juli 2013 kl 15.48
Publicerat onsdag 17 juli 2013 kl 11.28
Johan Sterner: "Viktigt beslut i HD"
(6:41 min)
Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Bakgrunden till det beslut i Högsta domstolen från igår, som innebär att hundratals skattebrottslingar, som både krävts på skattetillägg och sedan dömts i domstol, kan släppas från fängelse och kräva skadestånd från staten, hittar vi i trakten av Sundsvall.

Vad tycker du om beslutet i Högsta domstolen? Kommentera artikeln.

I en skatterazzia 2006 åkte en Sundsvallsfiskare fast för oskattade inkomster på löjrom. Sundsvallsfiskaren krävdes på ett skattetillägg och åtalades för brottet. Han kom senare att ingå i den process som ligger bakom beslutet i Högsta Domstolen igår.

Under många år hade det förts diskussioner inom rättskretsar om det ska vara okej att dubbelbestraffa en person för samma brott. När målet med Sundsvallsfiskaren skulle tas upp i Haparanda Tingsrätt beslutade domaren att skicka ärendet vidare till EU-domstolen. Domstolen gav inte något tydligt besked, men sa att om skattetillägg är att betrakta som ett straff så är det fel, eftersom så kallad dubbelbestraffning strider mot EU-lagstiftningen.

När Högsta domstolen tog upp ett mål som liknade det med Sundsvallsfiskaren kom domstolen fram till att en person som krävts på skattetillägg inte ska kunna åtalas för brottet.

– Beslutet från EU-domstolen, där min klient var huvudman, ligger till grund för Högsta domstolens beslut, säger Sundsvallsfiskarens advokat Johan Sterner.

Beslutet i Högsta domstolen från igår innebär att de skattefifflare som både dömts till fängelse och krävts på skattetillägg kan begära resning och det kan innebära att de släpps från fägelsen och kan kräva skadestånd från staten.

Sundsvallsfiskarens mål har ännu inte varit upp i tingsrätten men hans advokat Johan Sterner räknar med att han inte kommer att kunna dömas, eftersom han redan betalat skattetillägget.

– Skattebrottet kommer troligtvis att avvisas, säger han till P4 Västernorland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".