Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
SUNDSVALL

Gränsvärdet för partiklar i stadsluften har redan överskridits i Sundsvall

Publicerat onsdag 17 juli 2013 kl 14.00
"Det här är ett gemensamt ansvar"
(2:34 min)
1 av 2
Bötesbelopp på hundratals miljoner står på spel. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
2 av 2
Det handlar om partiklar som rivs upp av dubbdäck och försämrar luften. Foto: Jessica Gow/Scanpix

Det har blossat upp en strid om vem som ska betala de eventuella EU-böterna för den dåliga stadsluften i ett antal städer. Sundsvall är en av de städer som inte klarar gränsvärdena när det gäller både partiklar och kvävedioxid. I Sundsvall har årets gränsvärden för partiklar och kvävedioxid redan överskridits, enligt Erland Solander (M), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Att gränsvärdet redan överskridits beror på att det blev bart tidigt i år och att många fortsatte köra på dubbdäck och slet upp damm och partiklar, enligt Erland Solander.

Om Sverige fälls i EU-domstolen för dålig stadsluft kan det i värsta fall handla om böter mellan 100 och 250 miljoner. Miljöminister Lena Ek vill att kommunerna är med och delar på eventuella böter. Men Gunnar Hedberg vid kommunernas samarbetsorganisation, SKL, säger nej. Detta är statens ansvar, inte alls kommunernas, anser han.

– Är det så att vi hamnar i en situation med en fällning i EU-domstolen som innebär böter av den här graden så tycker jag personligen att man ska dela dem efter ansvar, säger Gunnar Hedberg.

Bakgrunden är att EU-domstolen slagit fast att Sverige inte klarat unionens direktiv om luftkvalitet. Det handlar framför allt om partiklar som rivs upp av dubbdäck och försämrar luften. Det är inandningspartiklar som har stor hälsopåverkan hos känsliga personer som barn och äldre, personer med hjärt- och kärlsjukdomar och astmatiker och som även kan framkalla cancer.

Men miljöministerns resonemang om delat ansvar för böterna vid en eventuell fällning i EU-domstolen möter ingen förståelse hos kommunernas samarbetsorganisation SKL.

– Nej, vi menar att staten har hela ansvaret eftersom hela kedjan, förutom genomförandet, är statens ansvar, säger Gunnar Hedberg, ordförande i SKL:s samhällsbyggnadsberedning.

Sverige har överskridit gränsvärdena för dessa partiklar längs hårt trafikerade gator i flera städer. Vid sidan om staten har kommunerna ett ansvar, påpekar miljöministern.

För detta riskerar Sverige att få betala mycket dryga böter. Ingen kan i dag säga hur EU-domstolen tänker agera, men oron hos såväl staten som kommunerna för de ekonomiska följderna är redan påtaglig.

– Det här är ett gemensamt ansvar. Både för situationen och för eventuella EU-böter, tycker jag, säger Gunnar Hedberg.

Förutom engångsböter på 40 till 80 miljoner kan EU-domstolen, om Sverige inte gör tillräckligt för att få bort dessa partiklar, utdöma böter på 500 000 kronor per dag, över 180 miljoner på ett år.

Trots de summorna så efterlyser Gunnar Hedberg mer statligt stöd till kommunerna.

– Det här ska vi göra tillsammans, tycker jag. Då är stimulans och uppmuntran en bättre väg än straffavgifter, säger han.

2013 ser ut att bli ett sämre år för luftkvaliteten. Trots det tror Lena Ek att det ska gå att klara EU-kraven, det är viktigt för folkhälsan.

– Det är inte rimligt att vi har så höga utsläpp av partiklar på vissa ställen i våra städer att människor blir sjuka och dör i förtid.  Det är det som bekymrar mig mest, faktiskt, säger hon.

Gunnar Hedberg är också optimist. Kommunernas insatser kommer på sikt att vara framgångsrika.

– De åtgärderna ska också med tiden ge det resultatet att vi kommer ner till noll, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".