Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
VÄSTERNORRLAND

Genusvetare: "Borde ha skett större förändringar i behå-frågan"

Publicerat torsdag 18 juli 2013 kl 10.43
Angelika Sjöstedt Landén: "Stora skillnader mellan flickor och pojkars kläder"
(5:21 min)
Såna här behåliknande toppar säljs i alla klädbutiker. Foto Ulla Öhman

Debatten om barn ska använda behå eller inte har förekommit vid flera tillfällen tidigare. Genusvetaren Angelika Sjöstedt Landén vid Mittuniversitetet tycker att det därför borde ha skett större förändringar i frågan.

Vad tycker du? Kommentera artikeln.

– De traditionella värderingar lever kvar. Flickor och kvinnor blir objektifierade och det är fortfarande ett problem, säger hon.

Frågan om barn ska använda behå väcker debatt efter att Göteborgstidningens chefredaktör Frida Boisen skrivit en krönika om hur hennes 8-åring ville ha en behå.

Angelika Sjöstedt Landén tycker att det är bra att frågan debatteras.  

– Det är viktigt att det också finns de i branschen som vill jobba med frågan i vardagen, men också att hela vuxenvärlden tar detta på sitt ansvar för att förändra i strukturerna, säger hon.

På underklädesavdelningen för barn hänger det ofta små behåliknande toppar i olika färger.  Att den typen av underkläder säljs till barn tror Angelika Sjöstedt beror på att det finns en efterfrågan.

– Vissa av klädkedjorna menar att detta är något som säljer och därför har de inget annat val än att ha utbudet, säger hon.

Hon tycker att det kan vara bra att prata med barn om frågan, men huvudansvaret ligger hos föräldrar och branschen,

– Man kan involvera barnen i samtalet. I kläder upprepas könsordningar och det som upprör många människor med debatten är att det är konservativa värden som gör sig uttryck. Det är stor skillnad mellan pojkar och flickors kläder i butikerna, säger Angelika Sjöstedt Landén.

Ulla Sjölund från Matfors skulle köpa kläder till sitt barnbarn och reagerade över vilka kläder hon hittade.

– Jag hittade korta jeanskjolar, stringtrosor i storlek 90-110, urringade linne. Det kändes inte bra, säger hon.

– Jag tycker att barn ska vara barn. De ska vara ute och leka och ha kläder som de kan söla ner. De kan inte röra sig i den här typen av kläder, fortsätter hon.

Behövs det behåar för barn?

Bikinitoppar är också behåar och säljs redan för 2-3åringar. Foto Ulla Öhman

"Barn ska vara barn och de behöver inga behåar", så svarar de flesta föräldar när vi frågar om det finns nån anledning att köpa bh eller bh-liknande topp åt barn. Vad tycker du? #text=5594278#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".