Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
ÖRNSKÖLDSVIK

Många vill donera organ efter Martha Ehlins sommarprogram

Publicerat torsdag 18 juli 2013 kl 11.33
Uppdaterat torsdag 18 juli 2013 kl 15.52
Martha Ehlin: "Känns lite overkligt"
(1:31 min)

Igår pratade lyssnarnas sommarvärd Martha Ehlin, från Örnsköldsvik, i Sommar i P1. Hennes sommarprogram har fått många att anmäla sig till donationsregistret.

– Det känns helt fantastiskt att det blev en sådan reaktion. Jag hade ju hoppats att min historia skulle beröra och få människor att få en ökad kunskap om frågan. Det känns lite overkligt, men otroligt fantastiskt, säger Martha Ehlin.

Det var många som blev berörda av Martha Ehlins sommarprat, och efter att hon berättat hur hon fick fem nya organ efter en cancerdiagnos, rasade anmälningarna in till donationsregistret. En vanlig dag får Socialstyrelsen in mellan fem och femton anmälningar - efter det att Martha sommarpratat kom 500 anmälningar in på knappt ett dygn. Men enligt Anette Rickardsson, som är enhetschef på Socialstyrelsen, är det troligtvis inte en trend som håller i sig.

– Det här ebbar ju ut och vi behöver bli påminda emellanåt, sådana här berättelser behöver återkomma för att vi ska få det här uppsvinget. Vi vet att svenska folket över lag är positivt inställda, men därifrån, att gå till handling och göra sin vilja känd, där är det ett glapp emellan.

Trots att 85 procent av svenskarna är positiva till organdonation, är det många som inte har tagit ställning. Nils-Åke Eklund är en av de som har gjort ett aktivt val - ett val som var självklart för honom.

– Jag tog ställning till det efter att en flicka låg i en säng och hade dialys. Då tänkte jag att "kan inte jag hjälpa henne", då jag är död kan mina organ få rädda hennes liv istället. Det tyckte jag var ett klokt beslut. Det klokaste beslutet jag har tagit i mitt liv.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".