Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Efter tre

Nytt projekt ska utreda hyggesfritt skogsbruk

Publicerat torsdag 18 juli 2013 kl 15.00
Debatt om hyggesfritt skogsbruk
(14 min)
Debatt om hyggesfritt skogsbruk. Foto: Örjan Holmberg

Statens Lantbruksuniversitet har påbörjat ett projekt kring hyggesfritt skogsbruk. Målet är att utvärdera hyggesfritt som en metod att bevara biologisk mångfald.

Kalhuggning är den helt dominerande skogsbruksmetoden i Sverige, men också internationellt. På senare år har intresset för alternativa skogsbruksmetoder ökat i Sverige, men kunskap saknas.

– Målsättningen är att undersöka om hyggesfritt skogsbruk är ett sätt att bevara skogens mångfald om det har mindre negativ påverkan än kalhyggesbruk, säger professor Joakim Hjältén.

I projektet kommer man att jämföra de få exempel av hyggesfritt skogsbruk som finns med kallhyggesbruk. Men Joakim Hjältén tror inte att vi kommer att se ett skogsbruk helt utan kalhuggning.

– Hyggesfritt skogsbruk kommer att bli ett alternativ, men man kommer inte helt och hållet att övergå till ett hyggesfritt skogsbruk, säger han.

Projektgruppen består av forskare från Sverige, Canada och Australien och bedrivs i nära sammarbete med Skogsstyrelsen och SCA.

– Vi brukar hjälpa forskningen när de ber om hjälp. Vi har ett antal skogar där vi har prövat att hålla på med hyggesfritt skogsbruk och det är de områden som SLU är intresserade av, säger Ola Kårén från SCA.

I projektet kommer man att titta på arter som missgynnas av kalhyggesbruk.

– Vi kommer att titta på insekter, mossor, lavar och eventuellt fåglar. Det är arter som vi vet påverkas av det moderna skogsbruket, säger Joakim Hjältén.

De senaste veckorna har Naturskyddsföreningen visat skrämmande propagandafilm mot kalhyggen.  Och Linda Ellegard Nordström från föreningen Skydda Skogen tycker att det är bra att SLU tittar på nya metoder, men hon tror inte att branschen själv klarar av att ta den hänsyn som krävs för mångfald och långsiktighet.

– Svenska skogsbruksmodellen bygger på frivillighet under ansvar och det har lett till att vi har en akut hotsituation i skogen idag, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".