Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sundsvall

Föräldrar oroliga över flytten av särskolan i Sundsvall

Publicerat onsdag 24 juli 2013 kl 05.54
Ingela Högdahl: Det är åt skogen med flytten
(1:50 min)
Ingela Högdahl är orolig för att Hagaskolan blir för stor för elever på särskolan som hennes dotter Nike Högdahl. Foto: Magnus Jakobsson SR Västernorrand.

Till höstens skolstart kommer särskolan i centrala Sundsvall att flytta till Hagaskolan. Föräldrar till elever på särskolan är nu oroliga för att det blir oroligt för särskolans elever, många med stora behov av rutiner och lugn och ro.

– jag tycker att det är åt skogen. Därför att de har en superbra verksamhet i anpassade lokaler i Geijerskolan. Jag känner att de här barnen alltid har klämts in med armbågen. Det har alltid kommit som en stor chock att de här eleverna finns och att de behöver gå i skolan. Det känns inte som att det utgår från elevernas behov, utan utifrån vilka lokaler som kommunen har, säger Ingela Högdahl som är förälder till Nike och Malcolm Högdahl, två elever på Särskolan i Sundsvall.

Särskolans osäkra lokalfråga har en lång historia. 2007 skulle kommunen lösa det genom att flytta verksamheten till Geijerskolan i Haga, som är byggd för särskoleverksamhet. Men när Nackstaskolan lades ner kunde den flytten inte längre genomföras. Istället fick det lösas genom provisoriska lösningar i Bosvedjan och Ljustadalens skolor.

Beslut efter beslut har tagit sen dess, men inget har genomförts fullt ut. Men sen i våras är det bestämt att centrala Sundsvalls  särskoleverksamhet ska hålla till i Haga Skolområde. Med Geijerskolan redan upptagen byggs nu en korridor i Hagaskolan om för att passa särskolans behov. Ingela Högdahl är förälder till Malcolm och Nike som är två elever på särskolan i Sundsvall. Hon tycker inte att lösningen känns trygg.

– Det kan bli rörigt, det är mycket barn och det kan störa. De här eleverna behöver lugn och ro mellan varven. Här på Hagaskolan hamnar de mitt i smeten, säger Ingela Högdahl.

Korridoren som just nu byggs om och anpassas för särskolan ligger mitt i Hagaskolan och dess 600 elever. Vilket är något som oroar föräldrar till särskolans elever. Men Eva Engström, rektor för särskolan i Sundsvall, tror att det kommer gå bra med den nya lösningen.
– Jag kan förstå deras oro. Men jag har förhört mig med rektorer och föräldrar på Hagaskolan och de säger att Hagaskolan inte upplevs som så stor. Min förhoppning är att det ska bli en ganska lugn miljö även i den lokalen, säger Eva Engström. 

Sveriges radio Västernorrland har sökt ansvariga på kommunen för intervjuer, utan resultat. Bland de kontaktade: Tommy Nilsson Skoldirektör barn och utbildning, Lars Karlstrand Chef elevhälsan Barn och utbildning och Maria Östman-Bergqvist ansvarig för Haga skolområde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".