Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Förmiddag i P4

Johan Bergvall lagade dillkött i direktsändning

Publicerat onsdag 24 juli 2013 kl 10.14
Johan Bergvall: "Ingenting man slänger ihop"
(6:57 min)
1 av 3
Johan Bergvall lagar dillkött i Förmiddags studion. Foto: Kajsa Nordmark
Johan Bergvall pratar med programledaren Niklas Axelsson medan han tillagar dillkött i direktsändning. Foto: Kajsa Nordmark
2 av 3
Johan Bergvall pratar med programledaren Niklas Axelsson medan han tillagar dillkött i direktsändning. Foto: Kajsa Nordmark
Dillkötten som Johan Bergvall lagade i direktsändning. Foto: Kajsa Nordmark
3 av 3
Dillkötten som Johan Bergvall lagade i direktsändning. Foto: Kajsa Nordmark

Denna vecka i serien "Maten vi glömt" är det dillkött på menyn. Johan Bergvall berättar att han inte bara är kock utan också sommelier.

Dillkött
8 portioner

Ingredienser
1,5 kg benfri kalvbog (grovtrådigt kött) eller lammkött utan ben
1,5 l vatten
1,5 tsk salt
1 morot
1 purjolök, den vita halvan
10 vitpepparkorn
½ tsk dillfrön
1 knippe dill, endast stjälkarna
Salt efter smak

Sås
2 msk smör
2 msk vetemjöl
5-6 dl kokspad
2 tsk ättiksprit (12 %)
1-2 tsk strösocker
Vitpeppar ur kvarn
1 - 2 dl vispgrädde och 1 äggula
1 dl finhackad dill
Salt efter smak

Gör så här

1. Skär köttet i 4 centimeter tjocka bitar. Lägg bitarna i en kastrull och koka upp vatten och salt eller buljong i en annan kastrull.

2. Häll det kokande vattnet över köttbitarna och låt koka upp igen.

3. Skumma noga bort det grums som kommer upp till ytan.

4. Lägg i purjolökshalvan, moroten, kryddorna och saltet. Låt sjuda försiktigt under lock i 1 timme och 15 - 30 minuter, eller tills köttet är mört.

5. Lägg över köttet i en kastrull.

6. Gör sedan i ordning såsen. Fräs smör och mjöl och häll på 6 deciliter av kokspadet under vispning och sjud tills såsen tjocknar. Lägg i köttet och låt sjuda i 5 minuter. Tillsätt ättika, dill, socker och vitpeppar. Om man vill kan man röra ut en äggula i 1,5 deciliter vispgrädde och röra ner i grytan. Efter det får grytan bara sjuda. Smaka av med lite salt och servera med kokt potatis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".