Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sollefteå

Kritik mot Sollefteås satsning på handikappturism

Publicerat måndag 29 juli 2013 kl 05.18
Lotta Svensson Appelqvist: "Satsa på oss som bor här först"
(2:12 min)
Lotta Svensson Appelqvist och dottern Elin. Foto: Maria Ågren/ SR.

Sollefteå kommun satsar på handikappturism - men för kommuninvånarna finns det mycket brister när det gäller handikappanpassning. Det menar Lotta Svensson Appelqvist som bor i Sollefteå med dottern Elin, som är rullstolsburen.

Satsa på oss först, sedan turisterna, menar Lotta Svensson.

– Jag tycker att det är märkligt att man går i bakvänd ordning, att man först säger att man ska satsa på att man vill ha hit turister med funktionshunder, när man inte bryr sig särskilt mycket om de som redan bor här.

Men Staffan Sjölund, som är utvecklingsstrateg på kommunen, ser inte problemet med satsningen, utan menar att den är alla tillgodo.

– Jag ser ingen motsättning i detta, jag tror snarare att det kan vara fördelar också för boende funktionsnedsatta i kommunen med det här projektet. Det förutsätter ju att man gör anpassningar ute i samhället på olika sätt.

Vi är på det nybyggda badhuset i Sollefteå. Elin, som har en CP-skada och är rullstolsburen, gillar att bada, och är ofta här. Men är man rörelsehindrad, ja, då får man byta om i ett mixat omklädningsrum, med både män och kvinnor. Kränkande, menar Lotta Svensson Appelqvist.

– När vi frågade om det var mixade omklädningsrum för alla fick vi svaret att det inte var det, men att det är så få rörelsehindrade att det går bra med ett och samma omklädningsrum.

Just badet tycker Lotta Svensson Appelqvist är ett bra exempel på hur det fungerar med handikappanpassning i kommunen. Viljan finns, men det räcker inte alltid hela vägen. Hon håller med i det som Staffan Sjölund säger, att alla gynnas om kommunen satsar på handikappturism, men menar att det är tråkigt att det ska krävas en turistsatsning för att göra det bra för kommuninvånarna.

– Jag tror att man är medveten om att det finns mycket brister, men det är det väl i alla orter runt om, säger Staffan Sjölund, utvecklingsstrateg på kommunen.

Trots att det finns kritik bland kommuninvånarna när det gäller den anpassning som finns idag, menar Staffan Sjölund att det trots allt är läge att satsa på handikappturismen.

– Vi har goda förutsättningar att börja jobba med det här. Sedan har vi en bit kvar innan det fungerar jättebra, det är helt klart. Men vi tycker inte att man i sig ska sammanblanda samhällets handikappsanpassning generellt, för det ska man naturligtvis göra oavsett ett sådant här projekt eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".