Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Receptet på rekordrätten Pulled älg

Publicerat torsdag 11 december 2014 kl 12.15
"Jag tänkte att jag provar en Pulled pork fast på älg"
(3:24 min)
man i blå kocktröja och vit kockmössa
1 av 2
Kocken Jesper Nyström sätter jämtländsk prägel på maten. Foto:Anneli Johansson/Sveriges radio
kött potatis och sallad
2 av 2
Pulled moose med pommes frites och coleslaw med blåbär Foto: Anneli Johansson/Sveriges radio

Östersundskocken Jesper Nyström har läsrekordet för artiklar på P4 Jämtlands webb. Han slog rekordet med ett recept på Pulled älg, en jämtländsk variant på mattrenden Pulled- pork. Nu har trenden nått Västernorrland - Här hittar du receptet!

Det var i början av 2014 kocken Jesper Nyström från Östersund kom till P4 Jämtlands radiokök för att tillaga en trendig maträtt på jämtländskt sätt. Det blev Pulled pork som förvandlades till Pulled älg. Redaktionen i Jämtland lade ut artikeln på sin webb, precis som P4 Västernorrland gör när det pratas och äts mat i radion.

Sedan dess har artikeln delats vidare på nätet runtom i Sverige och andra delar av världen och nu alltså gått förbi samtliga övriga artiklar på P4 Jämtlands webbsida.

– Det här trodde jag aldrig, säger Glada kocken Jesper Nyström till P4 Västernorrland.

Jämtländsk Pulled Älg

4-6 portioner

  • ca 1 kg högrev från älg
  • salt och 
peppar

  • chilipasta (efter smak)
  • 2 gula lökar

  • 4 vitlöksklyftor

  • 2 dl vatten

  • 3 msk viltfond
  • 
3 dl barbequesås med rökig smak eller egen tomatsås (se recept nedan)

Att göra:

Torka av köttet och klappa in rikligt med salt, peppar och chilikrydda runt om. Lägg köttet i en gryta med lock som tål ugn.

Klyfta lök och vitlök och strö runt om. Blanda vatten, fond och barbequesås och häll över köttet. På med locket och in i ugnen 120 C i ca 5-6 timmar.

Testa att dra lite i köttet med en gaffel, faller det lätt isär så är det färdigt. Om inte, så låt köttet stå i ugnen 1-2 timmar till. Det ska vara mört!!

Ta ut köttet och riv sönder det med en gaffel i grytan och blanda det med barbecuesåsen och löken till en röra.

 Egen tomatsås:

  • 1 pkt krossade tomater
  • 2 tsk smoked liquid (röksmak på flaska)
  • ½ lök
  • ½ chilifrukt
  • 1-2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 msk viltkrydda
  • 2 msk viltfond
  • 1 tsk worchestersås
  • salt och peppar

Att göra:

Koka ihop och mixa med mixerstav

Blåbärscoleslaw:

  • 300 g vitkål
  • 100 g morötter
  • 1-2 dl majonnäs
  • ½ dl blåbärssylt
  • 2 msk sweetchili (eller mer om ni vill ha starkare)
  • salt och peppar

Att göra:

Strimla vitkål och morötter tunnt. Blanda i majonnäs, blåbär, sweetchili, salt och peppar.

Låt stå och ”dra” ett tag, det blir godare då.

 Egna pommes frites:

  • 600 g potatis
  • 1 l rapsolja att fritera i

Att göra:

Strimla potatisen i ganska stora bitar. Fritera i ca 20 minuter.

Servera detta goda kött till goda pommes frites eller till tacos/fajitas med tortillabröd och tillbehör.

Det är bara fantasin som sätter stopp!

Jesper Nyström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".