Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Krångligt system förlänger brottsutredningar

Publicerat fredag 9 januari 2015 kl 05.42
Åklagaren Peter Salzberg: Det går för mycket tid till administration!
(1:44 min)
Åklagare, åklagarmyndigheten, flagga, genrebild, Växjö
Foto: Anton Yngvesson/Sveriges Radio

Varje brottsmisstanke måste registreras för sig vilket gör att mycket av polisen och åklagarnas tid går åt till administration. Åklagaren Peter Salzberg i Sundsvall är kritisk till systemet och säger att det förlänger brottsutredningar. Nu ska Justitiedepartementet se över frågan.

Har du erfarenhet av system som krånglar, är byråkratiska eller strular? Berätta i kommenteringen. 

Åklagaren Peter Salzberg har arbetat med ett ärende i Västernorrland, där en före detta landstingsanställd misstänkts för hundratals intrång i patientjournaler.

Eftersom man var tvungen att registrera varje brottsmisstanke för sig blev det över 540 misstankar som skulle matas in i systemet - ett jobb som tog polisen mellan åtta och tio arbetsdagar.

– Ungefär hälften av tiden som har gått åt har varit ren administration. Det finns andra ärenden, där folk har suttit häktade, där utredare har berättat för mig att 70 procent av deras tid har lagts på just ärendeadministration och det är ju förfärligt.

Sedan 2009 har Justitiedepartementet jobbat med projektet RIF - Rättsväsendets informationsförsörjning. Det går ut på att göra rättsväsendets system helt digitalt och se till att polis, åklagare och domstol lättare ska kunna skicka vidare information och brottsuppgifter i rättskedjan.

Det här har också gjort att varje brottsmisstanke nu registreras för sig i systemet, vilket kan ta mycket tid vid stora ärenden. Även innan systemet gjordes digitalt skulle varje gärning registreras, men då var det mer flexibelt, det säger Cecilia Hegethorn Mogensen på Justitiedepartementet.

Justitiedepartementet har nu tillsatt arbetsgrupper för att se över frågan. De ska dels förtydliga reglerna kring hur brott ska registreras, men också förbättra själva IT-systemet.

– Och det kommer göra att det här problemet på sikt försvinner, säger Cecilia Hegethorn Mogensen.

Åklagaren Peter Salzberg hoppas att de ska kunna hantera brottsärenden smidigare i framtiden.

– Man skulle kunna ange till exempel att en viss typ av brottslighet har skett under en viss tid och bara skriva antal och inte behöva registrera varje misstanke för sig, säger han.

Cecilia Hegethorn Mogensen säger att det kan vara en möjlig lösning.

– Det är det som är tanken att man ska kunna tolka det lite mer flexibelt och göra den typen av sammanfattande beskrivningar. Det är nåt sånt man har tänkt sig, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".