Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Landstinget satsar på ekologisk mat

Publicerat lördag 17 januari 2015 kl 10.00
Olle Bertilsson: Vi vill satsa på hållbara framställningsmetoder
(1:11 min)
Foto: Jonas Ekströmer/TT
1 av 2
Kylskåp med matvaror. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Olle Bertilsson, miljöchef landstinget
2 av 2
Olle Bertilsson, miljöchef landstinget Västernorrland. Foto: Anna Ahström

Nu ska det lagas mer ekologisk mat inom landstinget Västernorrland efter att en nya livsmedelsupphandling träder i kraft nästa vecka.

– Vi vill satsa på hållbara framställningsmetoder. Traditionellt har vi varit dåliga på ekologiska livsmedel, för ett par år sedan hade vi bara 3-4 procent. De avtal vi hade gjorde att det blev dyrt, säger Olle Bertilsson, miljöchef på Landstinget i Västernorrland.

Idag utgörs 20-25 procent av maten av ekologiska produkter. Målet är att minst 40 procent av kostnaden för livsmedel ska utgöras av ekologiska produkter 2019. För att nå dit kommer köttfärs, mejeriprodukter, kaffe, te, rotfrukter, ägg, bananer och fryst fisk i den nya upphandlingen bara att bestå av ekologiska varianter.

– Landstingets motto är liv och hälsa. Hälsofrågorna är viktiga och den maten vi äter är en viktig fråga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".